ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πρωινό είναι καλό για τη συναισθηματική υγεία των παιδιών

04 September 2022, 08:00

images

Το τι ακριβώς τρώνε τα παιδιά για πρωινό και το πού το τρώνε, μπορεί να έχει σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική τους υγεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης από την Ισπανία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού, ήταν σχεδόν εξίσου επιζήμια με την πλήρη παράλειψη του γεύματος Οι ερευνητές, είπαν, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα γεύματα μακριά από το σπίτι , είναι συχνά λιγότερο θρεπτικά.

«Τα αποτελέσματά, μας υποδεικνύουν ότι είναι μόνο σημαντικό, όχι μόνο να τρώμε πρωινό, αλλά είναι επίσης σημαντικό που οι νέοι τρώνε πρωινό και τι τρώνε», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Δρ Jose Francisco Lopez-Gil, από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha στην Κουένκα. «Η παράλειψη πρωινού ή η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους».

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το επεξεργασμένο κρέας, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων σε αυτούς τους τομείς, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, φάνηκε να μειώνουν τις πιθανότητες, δήλωσε ο Lopez-Gil.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια έρευνα του 2017 σε γονείς και κηδεμόνες στην Ισπανία. Η έρευνα ,περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες πρωινού των παιδιών καθώς και την ψυχοκοινωνική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η αυτοεκτίμηση , η διάθεση και το άγχος. Τα αποτελέσματα, αφορούσαν 3.772 παιδιά στην Ισπανία, μεταξύ 4 και 14 ετών.

Ο καφές, το γάλα, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο, το γιαούρτι, το ψωμί, το τοστ, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα ,συνδέθηκαν με μικρότερες πιθανότητες προβλημάτων συμπεριφοράς. Τα αυγά, το τυρί και το ζαμπόν, συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο τέτοιων προβλημάτων.

Ενώ η μελέτη περιορίστηκε στην Ισπανία, τα ευρήματα συσχετίζονται με αυτά άλλων ερευνών. Η διαθεσιμότητα θρεπτικών πρωινών στα σχολεία, είναι πιθανό να επηρεάσει τα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η οικογενειακή υποστήριξη που μπορούν να λάβουν οι νέοι στο σπίτι κατά τη διάρκεια του πρωινού, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στα παρατηρούμενα οφέλη. Οι συγγραφείς, είπαν, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των σχέσεων αιτίου-αποτελέσματος.

«Το γεγονός ότι η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού συνδέεται με μεγαλύτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα υγείας, είναι μια νέα πτυχή της μελέτης μας», δήλωσε ο Lopez-Gil.

«Τα ευρήματά μας, ενισχύουν την ανάγκη να προωθήσουμε, όχι μόνο το πρωινό, ως μέρος μιας ρουτίνας υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και ότι πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι. 

Επίσης, για την πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας, ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και/ή δημητριακά και ελαχιστοποιεί ορισμένες ζωικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά/χοληστερόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας στους νέους», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα