ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την απώλεια κιλών

23 September 2021, 09:00

images

Αν κάνετε αυστηρή δίαιτα αλλά δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος με τον ρυθμό που το καταφέρνουν άλλοι συνομήλικοί σας, ίσως δεν φταίει μόνο ο μεταβολισμός σας αλλά και το μικροβίωμα στο έντερό σας. Αυτό επισημαίνουν ερευνητές από το Institute for Systems Biology στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Ο όρος "μικροβίωμα" έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο επιστημονικό λεξιλόγιο και αναφέρεται σε όλους εκείνους τους μικροοργανισμούς που διαβιούν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό από την στιγμή της γέννησης μέχρι και το θάνατο. Η "συνύπαρξή" μας μαζί τους μπορεί -όταν υπάρχει ισορροπία- να είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο, ενώ όταν διαταραχθεί, οδηγεί σε προβλήματα. Έτσι, το μικροβίωμα στο δέρμα μπορεί να οδηγεί σε αλλεργίες, ακμή και γενικά δερματίτιδες, ενώ το μικροβίωμα στο έντερο μπορεί να δημιουργεί προβλήματα δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και άλλες παθογένειες...

Στην τελευταία μελέτη για το θέμα, ο Δρ Christian Diener και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε δύο ομάδες εθελοντών εκ των οποίων η πρώτη περιελάμβανε 48 άτομα που έκαναν συγκεκριμένη διατροφή και τακτική άσκηση με σκοπό την απώλεια περιττών κιλών, και είχαν καταφέρει μέσα σε ένα έτος να χάσουν περισσότερο από το 1% του βάρους τους. Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 57 άτομα που μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν είχαν καταφέρει να χάσουν βάρος. Οι ερευνητές έπαιρναν τακτικά από όλους τους συμμετέχοντες δείγματα αίματος και κοπράνων και πραγματοποιούσαν εξειδικευμένες αναλύσεις. Παράλληλα τους έβαζαν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια με πληροφορίες για τις ακριβείς διατροφικές τους προτιμήσεις.

Όπως αποδείχθηκε, τα άτομα που δεν μπορούσαν να χάσουν βάρος είχαν έναν τύπο μικροβιώματος στο έντερο που ευνοεί την παχυσαρκία εμποδίζοντας την απώλεια κιλών. "Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι το μικροβίωμα στο έντερο διαφέρει μεταξύ των παχύσαρκων ανθρώπων και όσων έχουν κανονικό βάρος. Αλλά πρώτη φορά εντοπίσαμε διαφορετικό γενετικό υλικό στο μικροβίωμα αυτών που δεν μπορούν να αδυνατίσουν εύκολα", δήλωσε ο Δρ Diener ανοίγοντας το δρόμο για πιο στοχευμένες έρευνες γύρω από το θέμα αυτό.

Σχετικά Άρθρα