ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το γιαούρτι μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση του σκόρδου στην αναπνοή

23 September 2023, 09:00

images

Αποδεικνύεται ότι το γιαούρτι μπορεί να έχει ένα άγνωστο μέχρι τώρα όφελος: Tην εξάλειψη των οσμών του σκόρδου. Ειδικότερα, μελέτη που διεξήχθη σε εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το απλό γιαούρτι από πλήρες γάλα εμπόδισε σχεδόν όλες τις ενώσεις που ευθύνονται για το πικάντικο άρωμα του σκόρδου να επηρεάσουν την αναπνοή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecules.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την ικανότητα του γιαουρτιού να εξαλείφει τη μυρωδιά του σκόρδου, καθώς και των επιμέρους συστατικών του νερού, λίπους και πρωτεΐνης για να δουν πώς το καθένα άντεξε στην οσμή. Τόσο το λίπος όσο και η πρωτεΐνη ήταν αποτελεσματικά στο να παγιδεύσουν τις οσμές του σκόρδου, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να δηλώνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί κάποια μέρα να παρασκευαστούν ειδικά για την καταπολέμηση της μυρωδιάς του σκόρδου.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι κάτι πολύ δημοφιλές αυτή τη στιγμή - γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sheryl Barringer, καθηγήτρια επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το γιαούρτι μείωσε το 99% των βασικών ενώσεων του ωμού σκόρδου που παράγουν οσμή. Τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης του γιαουρτιού μείωσαν επίσης την οσμή του σκόρδου, αλλά το λίπος και η πρωτεΐνη είχαν καλύτερη απόδοση από το νερό.

Τα ευρήματα αποτελούν βάση για μελλοντικές μελέτες που αναλύουν μια ποικιλία πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα προϊόν το οποίο θα μειώνει την οσμή του σκόρδου στην αναπνοή και επιδιώκουν να επαληθεύσουν την ικανότητα του γιαουρτιού να περιορίζει την πραγματική οσμή σκόρδου στην ανθρώπινη αναπνοή.

Τέλος, η Barringer προβλέπει ότι το ελληνικό γιαούρτι, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το απλό γιαούρτι με πλήρες γάλα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για να απαλλαγούμε από την οσμή του σκόρδου στην αναπνοή. Τα γιαούρτια με γεύση φρούτων πιθανότατα θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα, είπε - και ό,τι κι αν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να ακολουθεί άμεσα την κατανάλωση ωμού σκόρδου.



Σχετικά Άρθρα