ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι να πίνουμε για πιο φυσιολογική αρτηριακή πίεση

19 Νοεμβρίου 2023, 08:00

images

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, εάν δεν ληφθεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία της υπέρτασης, περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι διατροφικές αλλαγές αφορούν στη μείωση της πρόσληψης νατρίου και αλκοόλ, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σίγουροι ποια ποτά να επιλέξουν.

Ακολουθούν ορισμένα ποτά που μπορούν να επιλέξουν οι άνθρωποι κατά τη διαδικασία διαχείρισης της αρτηριακής τους πίεσης:

Χυμός παντζαριού

Ο χυμός παντζαριού περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία είναι φυσικές χημικές ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Μια ανασκόπηση του 2022 που περιελάμβανε 7 μελέτες και 218 συμμετέχοντες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός παντζαριών μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση.

Ντοματοχυμός

Ο χυμός ντομάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μελέτη του 2019 στην Ιαπωνία.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη, κατανάλωναν περίπου 200 χιλιοστόλιτρα (ml) ανάλατου χυμού ντομάτας καθημερινά για 1 χρόνο. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε 94 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή προ-υπέρταση χωρίς θεραπεία.

Χυμός ροδιού

Μια μετα-ανάλυση του 2017 παρείχε στοιχεία ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η ανάλυση εξέτασε 8 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές με συνολικά 574 συμμετέχοντες. Η διάρκεια της θεραπείας με χυμό ροδιού, κυμαινόταν από 2 εβδομάδες έως 18 μήνες. Κατέληξε δε στο ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και η μείωση της συστολικής πίεσης, επήλθε ανεξάρτητα από τη διάρκεια της θεραπείας.

Χυμός κερασιού και κράνμπερι

Τα ευρήματα μιας ανασκόπησης του 2020, υποδηλώνουν ότι ο χυμός κερασιού και κράνμπερι μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τσάι

Τέλος, το μαύρο ή το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2020. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού για παρατεταμένες περιόδους, τουλάχιστον 3 μηνών είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Η ανασκόπηση απέδειξε ότι το πράσινο τσάι μείωσε την αρτηριακή πίεση περισσότερο από το μαύρο τσάι.

Σχετικά Άρθρα