ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη

22 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) δεν είναι ένα πρόγραμμα διατροφής, αλλά ένα εργαλείο για την καθοδήγηση των διατροφικών επιλογών. Έχει αξιοποιηθεί μάλιστα για την ανάπτυξη της δίαιτας γλυκαιμικού δείκτη, η οποία δίνει έμφαση σε τρόφιμα που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος.

«Η δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα για την επιλογή τροφών με βάση τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει η διαιτολόγος Cathy Leman. Ο στόχος είναι «να επιλέγουμε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».

Αντί να υπαγορεύει το μέγεθος της μερίδας ή να καθοδηγεί τους διαιτητές να μετρούν τις θερμίδες ή την πρόσληψη λίπους, η δίαιτα ΓΔ βασίζεται στην κλίμακα γλυκαιμικού δείκτη για να καθοδηγήσει τις επιλογές τροφίμων για απώλεια βάρους ή για να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους.

Στη δίαιτα αυτή, οι υδατάνθρακες ταξινομούνται σε "καλές" και "κακές" κατηγορίες. Οι καλοί υδατάνθρακες έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αφομοιώνονται αργά για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παραδείγματα καλών υδατανθράκων είναι τα τρόφιμα που είναι λιγότερο γλυκά, οι πρωτεΐνες, τα λαχανικά και μερικά φρούτα με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως το αχλάδι.

Αντίθετα, οι κακοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται πιο γρήγορα και απελευθερώνουν γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρό σας και να σας κάνει να αισθανθείτε πεινασμένοι νωρίτερα. Παραδείγματα κακών υδατανθράκων είναι τα αρτοσκευάσματα, το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και το ρύζι.

Οι τροφές που θεωρούνται χαμηλές στην κλίμακα ΓΔ, είναι συνήθως κάτω από 55. Οι τροφές από 55 έως 70 θεωρούνται τροφές μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη και όλες οι τροφές με βαθμολογία πάνω από 70, θεωρούνται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σύμφωνα με την Leman.

Ο ο Δρ Richard L. Seidman, επικεφαλής ιατρός του LA Care Health Plan συνιστά ότι "είναι καλύτερο να επιλέγετε τροφές με GI κάτω των 55. Τρόφιμα όπως όσπρια, πλιγούρι βρώμης, μη αμυλούχα λαχανικά και τα περισσότερα φρούτα έχουν χαμηλότερο ΓΔ. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερο ΓΔ."

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο δείκτης GI εξετάζει μόνο τους υδατάνθρακες στα τρόφιμα και κατατάσσει αυτά τα τρόφιμα μεμονωμένα. Η δίαιτα με γλυκαιμικό δείκτη "δεν λαμβάνει επίσης υπόψη την πρωτεΐνη ή την ποσότητα ή τον τύπο λίπους ή/και φυτικών ινών. Ούτε λαμβάνει υπόψη τις αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ενώσεις", λέει η Leman. Αυτό σημαίνει ότι «δεν είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση για την επιλογή των τροφίμων».

«Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός», προσθέτει η διαιτολόγος Gaby Vaca-Flores. «Το κλειδί είναι να δώσετε προτεραιότητα στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε τους αγαπημένους σας υδατάνθρακες με μέτρο».


Σχετικά Άρθρα