ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη της σοκολάτας στην καρδιαγγειακή υγεία

15 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις ενώσεις του κακάο, του βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σοκολάτας, έχουν σαφή οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με το Horizon, The EU Research and Innovation Magazine.

Τα κρίσιμα συστατικά είναι οι φλαβανόλες – μια ομάδα βιοενεργών φυτικών συστατικών που βρίσκονται στο κρασί και το τσάι, καθώς και στα μήλα και τα αχλάδια και τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στους κόκκους κακάο.

Το τριετές ερευνητικό πρόγραμμα FLAVIOLA μελέτησε τις φλαβανόλες του κακάο και διεξήγαγε κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα, είπε ο Δρ Christian Heiss, από το τμήμα καρδιολογίας και αγγειολογίας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το οποίο συντόνισε τη βιοϊατρική έρευνα.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης των ηλικιωμένων, τη μείωση της σχετιζόμενης με την ηλικία δυσκαμψίας στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, που, ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, σημαίνει σταδιακά αύξηση της προσπάθειας που απαιτείται από την καρδιά για να αντλήσει αίμα γύρω από το σώμα.

«Παρατηρήσαμε ότι τα αιμοφόρα αγγεία των ανθρώπων που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φλαβανόλη λειτουργούν καλύτερα – γίνονται πιο εύκαμπτα και διαστέλλονται πιο εύκολα. Έτσι, η ικανότητά τους να επιτρέπουν την υγιή ροή αίματος αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση μειώνεται», είπε ο Δρ Heiss. «Η πρόσληψη φλαβανόλης φαίνεται επίσης να βοηθά στη διατήρηση άλλων καρδιαγγειακών λειτουργιών που γενικά μειώνονται με την ηλικία».

Τα αποτελέσματα της μελέτης FLAVIOLA υποστηρίζουν επίσης την αξία της διεξαγωγής μιας μεγαλύτερης κλίμακας έρευνας ασθενών με καρδιακά προβλήματα, καθώς οι αρχικές μελέτες επικεντρώθηκαν σε έναν υγιή πληθυσμό στο πλαίσιο της διατροφής.

Επιπλέον, ενώ οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι για τις υγιείς επιδράσεις των φλαβανολών που εμπεριέχει το κακάο, είναι προσεκτικοί σχετικά με το πώς να διασφαλίσουν ότι αυτές καταναλώνονται με τον πιο ευεργετικό τρόπο.

Το φρέσκο κακάο ή το κακάο που παρασκευάζεται με τεχνολογίες συντήρησης φλαβανόλης μπορεί να περιέχει συστατικά σημαντικά για την καρδιαγγειακή ευεξία, αλλά αυτά τα οφέλη μπορούν να χαθούν μέσω της παραδοσιακής επεξεργασίας κακάο, η οποία μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φλαβανόλη.

Η προσθήκη συστατικών με πολλές θερμίδες όπως η ζάχαρη για να γίνει το κακάο πιο εύγευστο έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία. Παράλληλα, η απλή καταγραφή της περιεκτικότητας σε φλαβανόλη στα τρόφιμα δεν εγγυάται ότι είναι βιοδραστική και ότι είναι αρκετή για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Το να προτείνουμε σε όλους να τρώνε μια σημαντική ποσότητα σοκολάτας κάθε μέρα δεν είναι μια διατροφικά καλή επιλογή», είπε ο καθηγητής Marc Merx, συντονιστής του προγράμματος FLAVIOLA. «Η σοκολάτα πρέπει να απολαμβάνεται, αλλά όχι να θεωρείται η βέλτιστη καθημερινή πηγή φλαβανολών».



Σχετικά Άρθρα