ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη της σκόνης κακάο στο κυκλοφορικό σύστημα

02 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Το κακάο σε μορφή σκόνης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και συγκεκριμένα το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτά περιλαμβάνουν τη βοήθεια στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το κακάο, ως κύριο συστατικό της σοκολάτας. Μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν επίσης σκόνη κακάο σε ροφήματα σοκολάτας ή αρτοσκευάσματα.

Μερικές από τις άγνωστες στους πολλούς δράσεις της σκόνης κακάο είναι:

1. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το κακάο επηρεάζει το μονοξείδιο του αζώτου και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημειώνουν ότι μελέτες σε ζώα και στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το κακάο αναστέλλει το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE), διαστέλλοντας τις φλέβες.

2.  Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα προϊόντα κακάο μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD). Υπάρχει ακόμη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 37% και του χαμηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού κατά 29%.

Επειδή η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την κατανάλωση σοκολάτας συνολικά.

3. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.

Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 19 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη φλαβανόλης κακάο από προϊόντα κακάο, σοκολάτα ή συμπληρώματα φλαβανόλης κακάο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι παρατηρηθείσες επιδράσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων, περιελάμβαναν μείωση των τριγλυκεριδίων, αύξηση της HDL χοληστερόλης και μείωση της LDL χοληστερόλης.

Τέλος, μια άλλη μελέτη του 2016, υποδηλώνει ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο κακάο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας τη λειτουργία και τη ρύθμιση της ινσουλίνης. 

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αντιδιαβητική δράση των φλαβανολών κακάο.

Σχετικά Άρθρα