ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία του εντέρου

14 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Δύο εβδομάδες δίαιτας πλούσιας σε ντομάτες, αύξησαν την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου και άλλαξαν τα βακτήρια του εντέρου προς ένα πιο ευνοϊκό προφίλ σε νεαρούς χοίρους, αποδεικνύει έρευνα του The Ohio State University.

Ειδικότερα, 10 πρόσφατα απογαλακτισμένοι χοίροι τράφηκαν με τυπική δίαιτα και 10 άλλοι τράφηκαν με δίαιτα η οποία περιείχε κατά 10% σκόνη ντομάτας.

Η πρόσληψη φυτικών ινών, ζάχαρης, πρωτεΐνης, λίπους και θερμίδων ήταν πανομοιότυπες και για τις δύο δίαιτες. Οι ομάδες των χοίρων ελέγχου και της μελέτης ζούσαν χωριστά. Μικροβιακές κοινότητες στο έντερο των χοίρων, ανιχνεύθηκαν σε δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν πριν από την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια 7 και 14 ημέρες μετά την έναρξη της δίαιτας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν δύο κύριες αλλαγές στα μικροβιώματα των χοίρων που τρέφονταν με δίαιτα με ντομάτα -η ποικιλομορφία των ειδών μικροβίων στα έντερά τους αυξήθηκε και οι συγκεντρώσεις δύο τύπων βακτηρίων που είναι κοινά στο μικροβίωμα των θηλαστικών μετατοπίστηκαν σε πιο ευνοϊκό προφίλ-.

Αυτή η υψηλότερη αναλογία του phyla Bacteroidota (παλαιότερα γνωστό ως Bacteriodetes) σε σύγκριση με το Bacillota (παλαιότερα γνωστό ως Firmicutes) που υπάρχει στο μικροβίωμα έχει βρεθεί ότι συνδέεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει αυτήν την αναλογία υψηλότερου ποσοστού Bacillota σε σύγκριση με το Bacteroidota, με την παχυσαρκία.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ντομάτας στο μικροβίωμα του εντέρου εξακολουθεί να είναι μυστήριο και η ανώτερη συγγραφέας Jessica Cooperstone, επίκουρη καθηγήτρια φυτοκομίας και επιστήμης των καλλιεργειών και επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο The Ohio State University, είπε ότι αυτά τα ευρήματα σε χοίρους - των οποίων η γαστρεντερική οδός μοιάζει περισσότερο με το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα από των τρωκτικών - υποδηλώνουν ότι είναι κάτι που αξίζει να μελετηθεί.  

«Αυτή ήταν η πρώτη μας έρευνα σχετικά με το πώς η κατανάλωση ντομάτας θα μπορούσε να επηρεάσει το μικροβίωμα και έχουμε χαρακτηρίσει ποια μικρόβια υπάρχουν και πώς η σχετική αφθονία τους άλλαξε με αυτήν την παρέμβαση με την ντομάτα», δήλωσε.

«Για να κατανοήσουμε πραγματικά τους μηχανισμούς, πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά αυτού του είδους μακροπρόθεσμα στους ανθρώπους. Θέλουμε επίσης να κατανοήσουμε την περίπλοκη αλληλεπίδραση - πώς η κατανάλωση αυτών των τροφίμων αλλάζει τη σύνθεση των μικροβίων που υπάρχουν και λειτουργικά, τι κάνει αυτό;

Μια καλύτερη κατανόηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες διατροφικές συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για μακροπρόθεσμη υγεία».


Σχετικά Άρθρα