ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη της φράουλας στην υγεία μας

20 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα και πιο απολαυστικά, δροσερά φρούτα του καλοκαιριού και όχι μόνο καθώς με τις καλλιέργειες θερμοκηπίου τις βρίσκουμε πια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πέρα από την απόλαυση, όμως, οι φράουλες έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν, συγκεκριμένα στην υγεία μας. 

1. Καρδιοπάθειες

Οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνη και κερκετίνη. Μελέτη του 2019 αναφέρει ότι η ανθοκυανίνη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, η κερσετίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2016.

2. Εγκεφαλικό

Έρευνα από Κινέζους πανεπιστημιακούς το 2016 εξέτασε 11 κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης φλαβονοειδών και του εγκεφαλικού . Διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να έχει αντίστροφη σχέση με την πιθανότητα της πάθησης. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα υψηλότερη σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει μέτρια τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

3. Καρκίνος

Οι θρεπτικές ενώσεις στις φράουλες και άλλα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους καρκίνους, σύμφωνα με έρευνα καθηγητών τμημάτων διατροφολογίας του 2016. Βοηθούν κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του γαστρεντερικού και του μαστού, αλλά σε μικρότερο βαθμό μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του ήπατος και του παγκρέατος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αναφερόμενες μελέτες ήταν μελέτες σε ζώα, οι οποίες δεν αφορούσαν ειδικά τις φράουλες, αλλά τα μούρα γενικότερα.

Οι συγγραφείς, μάλιστα, υπέθεσαν ότι το όφελος πιθανότατα προέρχεται από τη συνδυασμένη επίδραση όλων των ενώσεων στις φράουλες που συνεργάζονται. Συμπερασματικά, η κατανάλωση φραουλών μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου του στόματος, του μαστού, του πνεύμονα και του οισοφάγου, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το κάλιο στις φράουλες μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ουσία αυτή βοηθά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων του νατρίου στον οργανισμό, όπως αναφέρει έρευνα του 2018 . Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.

5. Δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι φράουλες, βοηθά στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων, και συνεπώς στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες προάγουν την κίνηση των κοπράνων μέσω του εντερικού σωλήνα, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης την αύξηση της πρόσληψης νερού για την προώθηση της κανονικότητας. Αν και είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν νερό, όπως τα φρούτα, είναι επίσης ευεργετική, καθώς τα φρούτα περιέχουν 80-90% νερό.


Σχετικά Άρθρα