ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα κεράσια είναι και πάλι έτοιμα να βάλουν γεύσεις κι αρώματα στην ζωή μας

21 Μαΐου 2020, 10:00

images

Τα κεράσια είναι πλούσια σε λουτεΐνη και β-καροτένιο, πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες χρωστούν και το χρώμα τους. Μία ουσία που λίγοι γνωρίζουν ότι περιέχεται στα κεράσια εξάλλου, είναι η μελατονίνη που συντελεί στο να έχουμε έναν καλό ύπνο ενώ δεν λείπουν οι βιταμίνες του Β συμπλέγματος, η βιταμίνη Α, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C. 

Στα 100 γραμμάρια κερασιών παίρνουμε γύρω στις 60 θερμίδες και 16 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μπορούμε λοιπόν να τα τρώμε σε αρκετά μεγάλες ποσότητες προσέχοντας απλά ώστε μετά την κατανάλωση να πλένουμε τα δόντια μας διότι περιέχουν χρωστικές. Εξάλλου, αν έχουμε ευερέθιστο έντερο, καλό είναι να μην κάνουμε υπερβολές με κανένα φρούτο και λαχανικό.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κερασιών: το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το ξινό κεράσι ή αλλιώς βύσσινο (Prunus cerasus) αλλά και υβρίδια, όπως τα Dukes και τα Royals. 

Τα κεράσια τρώγονται από το δέντρο απλά με ένα πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό και αφαιρώντας το κοτσάνι και το κουκούτσι τους. Γίνονται πολύ ωραίες μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού, συνοδεύουν κοκτέϊλ με αλκοόλ, τρώγονται σε τάρτες και τούρτες και είναι κατάλληλα ακόμα και για δίαιτα.

Ωστόσο, όσοι έχουν πρόβλημα διαβήτη, καλό είναι να τα τρώνε με προσοχή, όπως όλα τα φρούτα, και να προτιμούν τα πιο ξινά. 

Τα κεράσια λέγεται ότι είναι αντικαρκινικά, ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επίσης, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ενώ την ίδια ώρα ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος καθώς είναι διουρητικά.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα