ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για αποτελεσματική απώλεια βάρους

09 Αυγούστου 2021, 10:49

images

Στην προσπάθεια σου να χάσεις πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά μην πέσεις στην παγίδα ενός ανορθόδοξου τρόπου αδυνατίσματος. Όσο γρήγορη είναι η απώλεια βάρους τόσο γρήγορη είναι και η επαναπόκτηση του.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη, σε συνέντευξη στο YgeiaWatch μας δίνει συμβουλές για αποτελεσματική απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο.

Μεσογειακή δίαιτα το κλειδί

Όπως υποστηρίζει η Δρ. Χατζημπέη, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής βασίζεται πάντοτε στις αρχές της Μεσογειακής Δίαιτας, παρέχοντας θαυμαστή ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.

Ακόμη, η Μεσογειακή δίαιτα προωθεί τη σταδιακή απώλεια βάρους (0,5 – 1 Kg / εβδομάδα). Στοχεύει στη μακροχρόνια διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους και στην υιοθέτηση των καλών διατροφικών συνηθειών εφόρου ζωής.

«Δεν είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης που θα κάνεις απλά για λίγο. Δυστυχώς πολλοί σκέφτονται «να ακολουθήσω ένα λανθασμένο πρόγραμμα για λίγο χρονικό διάστημα, να χάσω γρήγορα τα κιλά μου και μετά ξεκινώ την υγιεινή διατροφή». Δεν δουλεύει!! Εξαντλείται ο οργανισμός, μειώνεται ο μεταβολισμός εξαιτίας της απώλειας μυϊκής μάζας και τα κιλά επανέρχονται εις διπλούν! Εξάλλου με τον τρόπο αυτό δεν εκπαιδεύεσαι στην καλή διατροφή», υπογραμμίζει η Δρ. Χατζημπέη.

Χρόνος και εκπαίδευση ως σύμμαχοι 

Η θέληση, ο προγραμματισμός και η καλή διάθεση αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών προϋποθέτει χρόνο και εκπαίδευση. «Ξεκίνησε σήμερα, απολαμβάνοντας καλό φαγητό και καλή υγεία», αναφέρει η Δρ. Χατζημπέη. 

Ακόμη, όπως μας συμβουλεύει η Δρ. Χατζημπέη στον αγώνα μας για την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να έχουμε την στήριξη και την παρότρυνση των άλλων. «Ζήτησε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου και την ενθάρρυνση του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος», επισημαίνει.

Σημειώσεις για το τι τρως με ημερολόγιο διατροφής 

«Μικρές σημειώσεις για το τι τρώμε μπορούν να καταστούν ο ισχυρότερος μας σύμμαχος στον αγώνα για υγιεινή διατροφή», τονίζει η ειδικός.

Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι ακολουθούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, ωστόσο στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από αυτούς. Για παράδειγμα ίσως ανακαλύψεις ότι δεν τρως καθημερινά αρκετά φρούτα και λαχανικά ή τσιμπολογάς όταν μένεις πολλές ώρες νηστικός και πολλά άλλα.

Ένα μικρό ημερολόγιο καταγραφής των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και παράλληλα να ελέγξουμε το βάρος μας. «Η συνήθεια αυτή είναι πολύ απλή. Απλά γράφε τι τρως και πίνεις (όσο πιο σύντομα μετά την κατανάλωση τροφής), την ώρα που έφαγες, που βρισκόσουν και κάποια σχόλια (όποτε χρειάζεται) για τα συναισθήματα σου ή τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες καταναλώθηκε συγκεκριμένο είδος τροφής».

Όπως υποστηρίζει η Δρ.Χατζημπέη, με την καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορούμε να εντοπίσουμε σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης και να ανακαλύψουμε συμπεριφορές οι οποίες μας οδηγούν στο να παρεκκλίνουμε από την υγιεινή διατροφή.

«Αναμφισβήτητα το ημερολόγιο διατροφής θα γίνει ο σύμβουλος και ο σύμμαχος σου στην υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής», υπογραμμίζει.

Η Δρ. Χατζημπεή προτείνει να δοκιμάσουμε την καταγραφή της διατροφής μας για μια βδομάδα ώστε να δούμε το πόσο πραγματικά βοηθητικό είναι.

«Θα διαπιστώσεις πως οι μικρές σημειώσεις για τις τροφές που καταναλώνεις θα σε βοηθήσουν να επιδιώκεις καλύτερες επιλογές. Γι’ αυτό μην χάνεις άλλο χρόνο, ξεκίνα από τώρα», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα