ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με ένα αμινοξύ

31 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Mελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, εστιάζει σε κάτι πολύ περίεργο που αφορά το αμινοξύ τρυπτοφάνη, μία ουσία πολύ ευεργετική για την υγεία μας που βρίσκεται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά και στη σοκολάτα, αλλά μπορεί να μετατραπεί από τα βακτήρια του εντέρου, σε ενώσεις που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

«Είναι γνωστό ότι το εντερικό μικροβίωμα  μπορεί να διασπάσει την τρυπτοφάνη σε υποπροϊόντα. Ορισμένα από αυτά τα υποπροϊόντα είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά έχουμε επίσης συσχετίσει κάποιες φλεγμονώδεις αιτίες με αυτά τα προϊόντα. Είμαστε οι πρώτοι που αναδεικνύουμε ποια προϊόντα συμβάλλουν στη φλεγμονή και με ποιον τρόπο», εξηγεί η Δρ Kristine Kuhn, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τμήματος Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Πειράματα με ποντίκια απέδειξαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τρυπτοφάνης, του βακτηριακού μεταβολισμού και της ανάπτυξης αρθρίτιδας. Τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου μέσω αντιβιοτικών ή διατροφικών προσαρμογών, παρατήρησαν σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη της νόσου, εντοπίζοντας το ινδόλιο – ένα υποπροϊόν της διάσπασης της τρυπτοφάνης – ως φλεγμονώδη παράγοντα.

Άλλα πειράματα αποκάλυψαν επίσης ότι η παρουσία του ινδόλιου, σχετιζόταν με την αύξηση ορισμένων ανοσοποιητικών κυττάρων και αντισωμάτων, σηματοδοτώντας μια αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση. Η διαπίστωση αυτή δίνει νέες θεραπείες που στοχεύουν στον αποκλεισμό της παραγωγής ινδόλιου, προσφέροντας μια νέα θεραπευτική οδό για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των συναφών παθήσεων.

«Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχο κρέας – η μεσογειακή δηλαδή διατροφή – φαίνεται να ωθεί το μικροβίωμα σε μια πιο υγιή κατάσταση, έτσι ώστε να λαμβάνετε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τρυπτοφάνης, ενώ η τυπική δυτική διατροφή φαίνεται να οδηγεί περισσότερο προς τη φλεγμονώδη οδό», εξηγεί η Δρ Kristine Kuhn.

Σχετικά Άρθρα