ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Super foods για υγεία και ομορφιά

13 Δεκεμβρίου 2019, 08:05

images

Στα αποκαλούμενα ως super foods δεν περιέχονται μόνο ξενόφερτα φρούτα και σπόροι αλλά και συστατικά της δικής μας παραδοσιακής διατροφής ή και τρόφιμα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Από τα πιο παραδοσιακά και ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι το σκόρδο. Όπως είναι γνωστό, το σκόρδο προστατεύει από καρκίνο του στομάχου, του προστάτη και του οισοφάγου ενώ έρευνες δείχνουν ότι μειώνει κατά 20% την θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις. Ταυτόχρονα, το ταπεινό σκόρδο που τόσοι αποφεύγουν για την ενοχλητική μυρωδιά του στο στόμα, προστατεύει από τα κρυολογήματα και τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, έχει αντιμικροβιακή δράση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη και τις θρομβώσεις. 

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα άλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό που αρέσει στους περισσότερους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως οι φλαβονόλες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων, μειώνει την πίεση και την LDL χοληστερόλη. Ταυτόχρονα η μαύρη σοκολάτα με άνω του 7% περιεκτικότητα σε κακάο ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και ικανοποιεί την ανάγκη μας για κάτι γλυκό. 

Στα αβοκάντο, στο 75% των θερμίδων προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά. Τα αβοκάντο είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες το 25% αυτών διαλυτές και το υπόλοιπο 75% αδιάλυτες φυτικές ίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ενώ τα εκχυλίσματα από αβοκάντο μελετώνται στο εργαστήριο για να διερευνηθεί αν γίνεται να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του διαβήτη ή την υπέρταση.

Ένα ακόμα πολύ αγαπημένο τρόφιμο είναι το μπρόκολλο. Πρόκειται για την απόλυτη υγιεινή τροφή αρκεί βέβαια να το καταναλώνετε κατά προτίμηση στον ατμό και όχι υπερβολικά βρασμένο καθώς έτσι καταστρέφονται οι θρεπτικές ουσίες του. 

Οι φυτικές του ίνες θα βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα, οι βιταμίνες C, Α, Κ  καθώς και το ασβέστιο θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, τον σκελετό, τα μάτια και την καρδιά σας. Του αποδίδονται επίσης και αντικαρκινικές ιδιότητες.


Σχετικά Άρθρα