ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη δίαιτα "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται"

21 September 2020, 10:00

images

Σύμφωνα με ανάλυση του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), η μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά τον πρώτο καιρό της δίαιτας εξασφάλισε  καλύτερα αποτελέσματα στην πορεία.

Μελετώντας τις περιπτώσεις 22.000 ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδικτυακό πρόγραμμα διατροφής Total Wellbeing Diet του ίδιου Οργανισμού, ανακάλυψαν ότι όσοι ξεκίνησαν με αποφασιστικότητα την προσπάθεια να αδυνατίσουν, κατάφεραν να χάσουν ένα ή περισσότερα κιλά ανά βδομάδα τις πρώτες τρεις εβδομάδες και συνολικά τρεις φορές περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους κινήθηκαν πιο συντηρητικά.

Συγκεκριμένα, αυτοί που πέτυχαν ταχύτερη απώλεια κιλών:

-είχαν σημαντικά υψηλότερο ΔΜΣ στην αρχή του προγράμματος 34.1,

-το 72,5% ήταν παχύσαρκοι και το 25,3% υπέρβαροι κατά την έναρξη του προγράμματος,

-έχασαν 4,6 κιλά τις πρώτες τρεις εβδομάδες σε σύγκριση με τα 2,2 κιλά και 0,7 κιλά που έχασαν άλλοι συμμετέχοντες,

-με την τήρηση του προγράμματος επί 12 εβδομάδες πέτυχαν συνολική απώλεια βάρους 8 κιλών σε σύγκριση με τα 4,4 και 2,3 κιλά όσων είδαν αργότερα αποτελέσματα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια του Οργανισμού CSIRO Δρ Gilly Hendrie, ανέφερε ότι το σωστό διατροφικό πλάνο, η προετοιμασία και η παρακολούθηση της δίαιτας από τα ίδια τα άτομα που την έκαναν, ήταν τα κλειδιά για την εξασφάλιση των σημαντικών αποτελεσμάτων. Οι συμμετέχοντες που προετοιμάστηκαν δύο ημέρες για να οργανωθούν ως προς το νέο διατροφικό πλάνο και χρησιμοποιούσαν τα ψηφιακά εργαλεία της πλατφόρμας για την παρακολούθηση της πορείας τους σημείωσαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, 50% περισσότερο από τους άλλους.

Η παρακολούθηση

Tις πρώτες εβδομάδες ζυγίζονταν δύο φορές την εβδομάδα, έλεγχαν το διατροφικό τους ημερολόγιο και κατέγραφαν κάθε γεύμα που κατανάλωσαν τρεις φορές την ημέρα ενώ κατέγραφαν τις λεπτομέρειες ως και έξι φορές την ημέρα κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του προγράμματος.

Η Δρ Hendrie λέει ότι «η μεγαλύτερη απώλεια βάρους επετεύχθη όταν οι άνθρωποι παρέμεναν πιστοί στο πρόγραμμα, κατέγραφαν ό,τι είχαν καταναλώσει και ζυγίζονταν τακτικά για να μην ξεφεύγουν του σκοπού τους», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική συμβολή της τεχνολογίας προς τους στόχους αυτούς.

Σχετικά Άρθρα