ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκολάτα: Όχι μόνο κάνει καλό στην υγεία αλλά βοηθά και στο αδυνάτισμα

06 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Η σοκολάτα βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πόσο πιο ευχάριστη και ανατρεπτική είδηση να διαβάσει κάποιος; 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Frank A. J. L. Scheer, νευροεπιστήμονα και Δρ Marta Garaulet, ερευνήτρια, αμφότεροι από την κατεύθυνση Ύπνου και Διαταραχών του Κιρκάδιου Ρυθμού του Τμήματος Ιατρικής και Νευρολογίας της Γυναικολογικής Κλινικής Brigham and Women’s Hospital, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The FASEB Journal.

Στο πλαίσιο της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης διασταυρούμενης μελέτης, 19 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κλήθηκαν να καταναλώνουν 100 γραμ. σοκολάτας το πρωί, μία ώρα πριν από τον πρωινό τους περίπατο και το βράδυ, μία ώρα πριν από τον ύπνο, ώστε τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις σχετικά με το βάρος και άλλους δείκτες να συγκριθούν μεταξύ των δύο ομάδων αλλά και με την ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωναν σοκολάτα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

Η πρωινή κατανάλωση σοκολάτας δεν αύξησε το βάρος των γυναικών.

Η κατανάλωση σοκολάτας το πρωί ή το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την πείνα και την όρεξη, τη σύσταση του μικροβιώματος, τον ύπνο κ.ά.

Η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας το πρωί συνδέθηκε με καλύτερη καύση λίπους και μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωση σοκολάτας το βράδυ επηρέασε την ξεκούραση της επόμενης ημέρας και μετέβαλε τον μεταβολισμό της άσκησης.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν τη βαρύτητα του χρόνου στον αντίκτυπο της κατανάλωσης σοκολάτας στον οργανισμό όπως αναδείχθηκε από τη μελέτη, αλλά και στους μηχανισμούς που σχετίζονται με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους εν γένει. «Οι συμμετέχουσες δεν αύξησαν το βάρος τους παρά τη μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μείωσε την πρόσληψη ενέργειας ανά πάσα στιγμή, σε συμφωνία με την καταγεγραμμένη μείωση του αισθήματος πείνας, όρεξης και της επιθυμίας για γλυκά που έχουν αναδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες», σχολίασε η Δρ Garaulet.

Σχετικά Άρθρα