ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκολάτα: Μια "αμαρτία" που κάνει καλό

20 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Η μαύρη σοκολάτα  που παράγεται από τους σπόρους κακαόδεντρου, αποτελεί τον καλύτερο φίλο της καρδιάς και γενικά της υγείας μας με πολλαπλές μελέτες να της προσδίδουν συνεχώς νέα οφέλη. 

Η ποιοτική μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (άνω του 70%), είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα.  Εξάλλου μας παρέχει ικανές ποσότητες σε κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Ας δούμε τις περιεκτικότητες στα 100 γραμμάρια προϊόντος (μαύρης σοκολάτας):

-11 γραμμάρια φυτικών ινών

-67% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου

-58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου

-89% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χαλκού

-98% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 100 γραμμάρια οποιασδήποτε σοκολάτας αποδίδουν επίσης 500- 600 θερμίδες και ποσότητες ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα είναι σαφώς προτιμότερη και ακόμα και αυτή, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή όχι καθημερινά.

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν μεγάλη ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών. Η σοκολάτα υγείας οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά δραστικές και ενεργούν ως αντιοξειδωτικά. Εξάλλου, τα βιοδραστικά συστατικά στο κακάο και συγκεκριμένα οι φλαβανόλες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και να προκαλέσουν μείωση της αρτηριακής πίεσης, κατά τις σχετικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί.

Αλλά και σε επίπεδο καρδιακής υγείας, η μαύρη σοκολάτα όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές δοκιμές,μειώνει την ευαισθησία της «κακής» χοληστερόλης LDL σε οξειδωτική βλάβη, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί άλλον έναν παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ταυτόχρονα μελέτες παρατήρησης δείχνουν δραστικά μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ανάμεσα στους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας.

Τέλος, μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη για 5 ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους. Το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οι οποίες μπορεί και να κρατούν το «κλειδί»της βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα