ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σκόρδο: Η τροφή αρχαίων Ρωμαίων, Αιγυπτίων και Ελλήνων στο μικροσκόπιο

20 Φεβρουαρίου 2020, 16:05

images

Ο Ηρόδοτος είχε την άποψη ότι η πυραμίδα του Χέοπος οικοδομήθηκε με την βοήθεια που χάριζε η καθημερινή κατανάλωση του σκόρδου στους εργάτες. Στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές το έτρωγαν για να δυναμώσουν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δε Ρωμαίοι στρατιώτες το θεωρούσαν αγαπημένο μυρωδικό του θεού Άρη και το έτρωγαν για να έχουν μαχητικότητα. Αργότερα, οι Βυζαντινοί το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλες ποσότητες στα περισσότερα φαγητά τους επειδή πίστευαν ότι είναι το απόλυτο υγιεινό συστατικό. Ο λόγος για το σκόρδο!

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η διατροφική του αξία είναι μεγάλη καθώς επιδρά στην αρτηριακή πίεση, είναι φυσικό αντιμικροβιακό, βοηθά στα τσιμπήματα από έντομα, και κάποιοι λένε ότι έχει και δράση κατά του διαβήτη.

Μια σκελίδα σκόρδο έχει ως προς τη διατροφική της αξία:

Ενέργεια: 4 θερμίδες
Πρωτεΐνες: 0.19 γραμμάρια
Λιπαρά: 0.02 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0.99 γραμμάρια
Ασβέστιο: 5 mg
Σίδηρο: 0.05 mg
Μαγνήσιο: 1 mg
Φώσφορο: 5 mg
Κάλιο: 12 mg
Νάτριο: 1 mg
Ψευδάργυρο: 0,03 mg
Βιταμίνη C: 0,9 mg
Θειαμίνη: 0.0006 mg
Νιασίνη: 0,020 mg
Βιταμίνη B6: 0,030 mg.

Το σκόρδο τρώγεται ωμό, μαριναρισμένο, αποξηραμένο και μαγειρεμένο σε πολλά φαγητά. Ο πιο σίγουρος τρόπος να πάρει κάποιος θα θρεπτικά συστατικά του είναι αν το φάει βέβαια ωμό και σε μια ποσότητα όχι μικρότερο των δύο σκελίδων την ημέρα. Όποιος αντέχει βέβαια την χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνει στο στόμα και όχι μόνο...

Σχετικά Άρθρα