Ω6 λιπαρό οξύ που υπάρχει στα σπορέλαια ωφελεί την καρδιομεταβολική υγεία
25 Ιουνίου 2025, 09:00

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το λινολεϊκό οξύ, ένα είδος λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα σπορέλαια, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Ειδικότερα, νέα έρευνα που χρησιμοποίησε δείκτες αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων λινολεϊκού οξέος και τη σχέση τους με τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Το λινολεϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται στα φυτικά έλαια - ειδικά στα σπορέλαια όπως το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο - και στις φυτικές τροφές, είναι το κύριο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που καταναλώνουμε.
«Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα σπορέλαια, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι αυτά τα έλαια αυξάνουν τη φλεγμονή και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο», δήλωσε ο Kevin C. Maki, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον και επικεφαλής επιστήμονας στο Midwest Biomedical Research. «Η μελέτη μας, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.900 άτομα, κατέληξε στο ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ στο πλάσμα του αίματος συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών καρδιομεταβολικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη φλεγμονή».
Ο Maki παρουσίασε τα ευρήματα στο NUTRITION 2025, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Τα νέα αποτελέσματα ταυτίζονται με εκείνα παρατηρητικών μελετών που έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη λινολεϊκού οξέος σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
«Παρόλο που άλλες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις σχέσεις μεταξύ του λινολεϊκού οξέος και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, η δική μας μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικούς βιοδείκτες αντί για αναφορές περί διατροφής ή ερωτηματολόγια συχνότητας [κατανάλωσης] τροφών για την αξιολόγηση της πρόσληψης λινολεϊκού οξέος», δήλωσε ο Maki. «Καταγράψαμε επίσης μια σειρά δεικτών φλεγμονής και δεικτών μεταβολισμού της γλυκόζης».
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διατομεακή ανάλυση δεδομένων από 1.894 άτομα σε μια ομάδα παρατήρησης που επικεντρώθηκε στην COVID-19. Διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο πλάσμα συσχετίζονταν σταθερά με χαμηλότερα επίπεδα παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερο λινολεϊκό οξύ εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και HOMA-IR, ενός βιοδείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
«Παρατηρήσαμε συνεπή αποτελέσματα σε όλους τους διαφορετικούς βιοδείκτες που μετρήθηκαν», δήλωσε ο Maki. «Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα τους έτειναν να έχουν ένα συνολικά πιο υγιές προφίλ κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη».
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν την ανάγκη για πρόσθετες μελέτες παρέμβασης για να ελεγχθεί εάν η αύξηση των επιπέδων λινολεϊκού οξέος βελτιώνει τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2. Στο μέλλον, σχεδιάζουν να διερευνήσουν πώς διαφορετικοί τύποι ελαίων με ποικίλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα επηρεάζουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.