ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικός ο ρόλος της διατροφής στην ακμή των ενηλίκων

14 Ιουνίου 2020, 08:00

images

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακμή εμφανίζεται σε ποσοστό 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 25 ετών και είτε τους ταλαιπωρεί για μικρό χρονικό διάστημα, είτε αποτελεί μόνιμο πρόβλημα. Κύρια αιτία για την αύξηση της ακμής των ενηλίκων πιστεύεται ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τη διατροφή να κατέχει σημαντική θέση.

Νέα έρευνα στην οποία αξιολογήθηκε κάθε παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη ακμής των ενηλίκων έδειξε στο πρόβλημα συντελούν το φύλο, η φάση της ζωής ειδικά των γυναικών (π.χ. εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος), το κάπνισμα, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, το σωματικό βάρος, η ψυχική κατάσταση και φυσικά η διατροφή.

Αφού συνυπολόγισαν όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και πολύ γάλα είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε μερίδα τροφίμου με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη και κάθε ποτήρι ροφήματος με ζάχαρη αύξανε την πιθανότητα να έχουν οι συμμετέχοντες ενεργή ακμή στα 30, τα 40 ή και τα 50 τους χρόνια.

Ενώ η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ακμής των ενηλίκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 24.500 άνδρες και γυναίκες, που είχαν διάμεση ηλικία τα 57 έτη. Το 39% από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό ακμής μετά την ενηλικίωση και το 7% ότι είχαν ενεργή ακμή των ενηλίκων.

«Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, στην ανάπτυξη της οποίας παίζουν καθοριστικό ρόλο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες», σχολιάζει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν. Επιπρόσθετα, η χρήση προϊόντων καπνού, το στρες, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα και η χρήση λανθασμένων καλλυντικών μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη και τη σοβαρότητά της. Ολοένα περισσότερες έρευνες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε μερικούς πάσχοντες. Τα έως τώρα στοιχεία, όμως, εστιάζονταν σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και προέρχονταν κυρίως από μικρές μελέτες. Η νέα μελέτη όμως αφενός πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές, αφετέρου συμπεριέλαβε όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης σε γραμμάρια».


Σχετικά Άρθρα