ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε τι χρησιμεύει η νηστεία και γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί;

25 Μαρτίου 2022, 08:00

images

Η Σαρακοστή έχει ξεκινήσει και μαζί της έχει ξεκινήσει για πολλούς και η νηστεία. Άλλοι επιλέγουν να την τηρήσουν αυστηρά και άλλοι πιο χαλαρά. Σε όποια κι από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκετε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε, τόσο τα οφέλη της νηστείας, όσο και τους κινδύνους που πιθανόν να ελλοχεύουν.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι πολύ σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το φαγητό σας, ώστε να σιγουρεύεστε για την πρόσληψη όλων των διατροφικών στοιχείων που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να παρατηρηθεί μία έλλειψη πρωτεϊνών και σιδήρου, από τη στιγμή που δεν καταναλώνετε καθόλου κρέας. Προνοήστε, τρώγοντας κυρίως αρκετά όσπρια, όπως φακές, για να καλύψετε αυτό το κενό.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης διατροφικών στοιχείων κατά τη νηστεία αποτελεί η βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη καλή λειτουργία του οργανισμού, όπως η σωστή παροχή του οξυγόνου στα διάφορα όργανα του σώματος. Η αλήθεια είναι πως, σε μία διατροφή που δεν περιέχει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν οι κατάλληλες ποσότητες βιταμίνης Β12. Ωστόσο, πέρα από τα συμπληρώματα διατροφής, τρόφιμα για vegan διατροφή, όπως τα δημητριακά, συγκεκριμένα μανιτάρια, υποκατάστατα κρέατος και vegan γάλατα μπορούν να αναπληρώσουν εν μέρει την έλλειψη.

Όσον αφορά τα οφέλη της νηστείας, είναι σαφές πως πραγματοποιείται στον οργανισμό μία αποτοξίνωση. Ειδικά για άτομα που αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως τα αυξημένα τριγλυκερίδια ή η υψηλή χοληστερίνη, αδιαμφισβήτητα μπορεί να αποβεί ωφέλιμη, μειώνοντας τα επίπεδά τους.

Επιπλέον, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει έναν σύμμαχο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά και να οδηγήσει στην υιοθέτηση μίας πιο ισορροπημένης διατροφής και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια της νηστείας, κι εφόσον θέλετε να είστε συνεπείς και τίμιοι, οφείλετε να δείξετε αυτοπειθαρχία και έναν συγκροτημένο χαρακτήρα που θα αντισταθεί στους πειρασμούς. Εάν τα καταφέρετε και φτάσετε ως το τέλος χωρίς… κλεψιές, να είστε σίγουροι πως θα αισθανθείτε πολύ περήφανοι και ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας.


Σχετικά Άρθρα