ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σάντουιτς: Το πιο ένοχο, αθώο πρόχειρο γεύμα

25 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Μπορεί να τα έχει όλα ή τίποτα! Μπορεί να είναι απλά ένα κομματάκι ψωμί με μία φέτα τυρί του τοστ ή ένα ...μεγαθήριο με κρέας, σάλτσες, τυριά, αυγά, κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Ως εκ τούτου μπορεί να μάς δώσει από 100 ως και 1000 θερμίδες... Ο λόγος για το σάντουιτς!

Είναι το πιο διάσημο πρόχειρο φαγητό στο δυτικό κόσμο και όχι μόνο... Με παραλλαγές όσες και οι άνθρωποι, ψημένο (τοστ) ή ωμό, το βρίσκουμε σε κάθε γωνιά των μεγαλουπόλεων αλλά το φτιάχνουμε και μόνοι στα σπίτια μας όσο κι αν δεν γνωρίζουμε να μαγειρεύουμε.

Μπορεί να περιέχει πραγματικά τα πάντα και να γίνει με κάθε είδος ψωμιού. Ακόμα κι αν είναι πραγματικά ψωμί (με αλεύρι από σιτάρι ή σίκαλη) αλλά μπάο μπαν από άλευρα ρυζιού. Το κόβουμε στη μέση και αρχίζουμε να γεμίζουμε... Λίπη, σάλτσες, τυριά, λαχανικά, κρέας, ψάρι, πατάτες, μανιτάρια, αλλαντικά, ακόμα και φρούτα ή μαρμελάδες...

Οι διαιτολόγοι συστήνουν ωστόσο μεγάλη προσοχή στο αγαπητό αυτό έδεσμα, ειδικά από όσους έχουν λόγο να προσέχουν το βάρος τους και όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Το τοστ και το σάντουιτς δεν είναι κάτι συγκεκριμένο και απαραίτητα "καλό" ή "κακό" σε επίπεδο διατροφής. Όλα εξαρτώνται από δύο στοιχεία: Το ένα είναι τι θα βάλουμε μέσα στο ψωμί και ειδικά πόσο μεγάλο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι τι άλλο έχουμε φάει ή σκοπεύουμε να φάμε μέσα στην ημέρα. 

Διότι άλλο είναι να φάμε όλη μέρα ένα σάντουιτς και άλλο είναι να φάμε δύο κανονικά γεύματα και ένα σάντουιτς για σνακ ή βραδινό... προσοχή λοιπόν στις θερμίδες και την ποιότητα των υλικών του σάντουιτς ώστε να απολαμβάνουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας...

Σχετικά Άρθρα