ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ωφελούν τα φλαβονοειδή την υγεία

07 September 2022, 10:00

images

Έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ορισμένες από τις ενώσεις του κακάο, του βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της σοκολάτας, έχουν σαφή οφέλη για την υγεία μας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Horizon, The EU Research and Innovation Magazine.

Τα κρίσιμα συστατικά είναι οι φλαβονοειδή – μια ομάδα βιοενεργών φυτικών συστατικών που βρίσκονται στο κρασί και το τσάι, καθώς και στα μήλα και τα αχλάδια, και τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στους κόκκους κακάο-.

Το τριετές ερευνητικό πρόγραμμα FLAVIOLA, μελέτησε τα φλαβονοειδή του κακάο και διαξήγαγε κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα, είπε ο Δρ Christian Heiss, από το τμήμα καρδιολογίας και αγγειολογίας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το οποίο συντόνισε τη βιοϊατρική έρευνα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι φλαβανόλες, μπορούν να βελτιώσουν πολλές παραμέτρους της καρδιαγγειακής υγείας – ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους», είπε. «Υπάρχει δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης».

«Στοχεύσαμε να αναπτύξουμε μια διατροφικά συνειδητή μορφή διανομής για τις φλαβανόλες του κακάο, γιατί αν και η σοκολάτα είναι μια απολαυστική απόλαυση, με βάση τη συγκριτικά υψηλή περιεκτικότητά της σε θερμίδες, δεν μπορεί εύκολα να συνιστάται στο πλαίσιο της καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Malte Kelm, επιστημονικός διευθυντής του το έργο FLAVIOLA.

Οι εταίροι της κοινοπραξίας FLAVIOLA με έδρα το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκαν ότι η κύρια πηγή φλαβονοειδών στη συνήθη διατροφή των περισσότερων Ευρωπαίων, ήταν η φλούδα των μήλων και του τσαγιού. Ωστόσο, η μέση πρόσληψη φλαβονοειδών, ακόμη και στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, βρέθηκε να είναι χαμηλότερη από το επίπεδο που ερευνήθηκε στις περισσότερες μελέτες διατροφικής παρέμβασης μέχρι σήμερα.

«Η πλούσια σε φλαβονοειδή διατροφή είναι ακόμα υπό ανάπτυξη», είπε ο καθηγητής Kelm. «Μέχρι να διατεθούν νέα προϊόντα που περιέχουν φλαβονοειδή κακάο στα καταστήματα, υποθέτω ότι η καλύτερη τρέχουσα σύσταση θα ήταν να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να πίνετε μερικά φλιτζάνια τσάι. Και λίγο κακάο ή σοκολάτα για επιδόρπιο, ειδικά όταν είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής ».

Για αυτό, πέρα από τις φλούδες των μήλων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη σοκολάτα. Παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν το ρόφημα που περιέχει φλαβονοειδή μέσω του κακάο, παρουσίασαν καρδιαγγειακές βελτιώσεις. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης των ηλικιωμένων, τη μείωση της σχετιζόμενης με την ηλικία δυσκαμψίας στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία που ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους σημαίνει σταδιακά αύξηση της προσπάθειας που απαιτείται από την καρδιά για να αντλήσει αίμα γύρω από το σώμα.

Ωστόσο, ενώ οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι για τις υγιείς επιδράσεις των φλαβονοειδών κακάο, είναι προσεκτικοί σχετικά με το πώς να διασφαλίσουν ότι αυτές καταναλώνονται με τον πιο ευεργετικό τρόπο.


Σχετικά Άρθρα