ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το γιαούρτι μπορεί να ρυθμίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση

27 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maine, αναφέρει ότι το γιαούρτι σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στα υπερτασικά άτομα.

Η μελέτη διεξήχθη σε 915 ενήλικες που κατοικούν στην κοινότητα στο πλαίσιο της Maine-Syracuse Longitudinal Study. Η συνήθης κατανάλωση γιαουρτιού μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίστηκε ως μεγαλύτερη ή ίση με 140/90 mmHg (ένα φυσιολογικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης είναι μικρότερο από 120/80 mmHg).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μελλοντικές μελέτες παρατήρησης και παρέμβασης θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο για να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το γιαούρτι στην υγεία μας εάν το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Η ερευνήτρια του UniSA, Δρ Alexandra Wade, λέει ότι αυτή η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που συνδέουν το γιαούρτι με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αναφέροντας πως η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τη μειώσουμε και να τη ρυθμίσουμε. Τα γαλακτοκομικά, ειδικά το γιαούρτι, μπορεί να είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. 

Εξηγεί, μάλιστα, πως αυτό συμβαίνει επειδή τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί περιέχει επίσης βακτήρια που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. 

Αυτή η μελέτη έδειξε για τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ότι, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Τέλος, για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο δυνατά, με τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σχεδόν επτά βαθμούς χαμηλότερες από εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι.


Σχετικά Άρθρα