ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως να επιλέξουμε το σωστό υποκατάστατο ζάχαρης

09 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Μέλι, σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου; Ποιο να προτιμώ για να αντικαταστήσω τη ζάχαρη; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου...

Όπως εξηγεί ο ειδικός, το μέλι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο.

Το σιρόπι αγαύης από την πλευρά του περιέχει κι αυτό βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο και νάτριο.

Ενώ το σιρόπι σφενδάμου είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με εξίσου αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρος).

"Άρα τα  φυσικά αυτά γλυκαντικά περιέχουν συστατικά που έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία μας. Το μέλι έχει συστατικά που σχετίζονται με αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμα, περιέχει πρεβιοτικά που βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου μας. Το σιρόπι αγαύης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας και το σιρόπι σφενδάμου έχει συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει την ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό που σχετίζεται με την καλή λειτουργία του εντέρου. Παρόλο που το σιρόπι σφενδάμου έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

"Το μέλι φαίνεται να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Προσοχή όμως επειδή και τα τρία περιέχουν υψηλή ποσότητα σακχάρων και σε μεγάλες ποσότητες είναι επιζήμια και για το βάρος μας και για την υγεία μας", επισημαίνει ο κ. Παπαλαζάρου.  


Σχετικά Άρθρα