ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς παιδιών

23 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 1/5 των παιδιών είναι υπέρβαρα ή ζουν με παχυσαρκία όταν ξεκινούν το σχολείο. Η ομάδα προσπάθησε να εντοπίσει πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς και πώς αυτά συνδέονται με ιδιοσυγκρασία, πρακτικές σίτισης και διατροφική ανασφάλεια, ως ένας τρόπος για να προβλέψουμε ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν υπέρβαρα.

Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Άστον: «άπληστα», χαρούμενα», «τυπικά» και «ιδιότροπα».

Η ομάδα των τυπικών αποτελούταν από το 44% των παιδιών στη μελέτη, ενώ τα ιδιότροπα αποτελούσαν το 16%. Περίπου 1 στα 5 μικρά παιδιά στη μελέτη, βρέθηκε να αποδείχθηκαν «άπληστα», αναφέροντας ότι απολαμβάνουν πάρα πολύ το φαγητό, την ταχύτερη κατανάλωση φαγητού και την ασθενέστερη ευαισθησία σε ενδείξεις κορεσμού. Οι συμπεριφορές που διακρίνουν τα άπληστα παιδιά από τα χαρούμενα παιδιά (17,7% των παιδιών στη μελέτη), που έχουν παρόμοια θετική ανταπόκριση στο φαγητό, θέλουν να φάνε (ή να φάνε περισσότερο) ως απάντηση στην όραση, τη μυρωδιά ή γεύση νόστιμου φαγητού και υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής υπερφαγίας. Σε συνδυασμό, αυτές οι διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής και επακόλουθη αύξηση βάρους.

Η Δρ Abigail Pickard και η ομάδα της, η οποία περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο Aston, το Πανεπιστήμιο Loughborough, το Kings College του Λονδίνου και το University College London (UCL), έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ιδιοσυγκρασία των παιδιών και στις πρακτικές διατροφής των γονέων/κηδεμόνων, ανάλογα με την κάθε μία από τις 4 διατροφικές συμπεριφορές. Τα «άπληστα» παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι δραστήρια και παρορμητικά και οι φροντιστές τους είναι πιο πιθανό να τους δίνουν τροφή για να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους ή να περιορίζουν το φαγητό για λόγους υγείας. Τα ίδια παιδιά αισθανόταν επίσης λιγότερο ασφαλή για το φαγητό από τα παιδιά που έδειχναν χαρούμενες ή τυπικές διατροφικές συμπεριφορές.

Ο κύριος ερευνητής του έργου, ο καθηγητής Jackie Blissett, είπε:

«Ενώ οι πρακτικές σίτισης είναι βασικοί στόχοι παρέμβασης για την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών και των αποτελεσμάτων βάρους του παιδιού, έχει γίνει ελάχιστη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι πρακτικές σίτισης αλληλεπιδρούν με τις συμπεριφορές τροφικής προσέγγισης των παιδιών για την πρόβλεψη της διατροφικής συμπεριφοράς».

Με τον καθορισμό των 4 προφίλ διατροφικής συμπεριφοράς, αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα θα καταστήσει ευκολότερο το να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές σίτισης για κάθε διατροφικό πρότυπο και να παρασχεθούν εξατομικευμένες, αποτελεσματικές συμβουλές στους γονείς.

Σχετικά Άρθρα