ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα γλυκό;

24 Δεκεμβρίου 2020, 08:00

images

"Αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Όχι γιατί το γλυκό από μόνο του παχαίνει. Ξέρουμε ότι συνήθως είναι μια πυκνή σε θερμίδες και λιπαρά συστατικά τροφή, μπορεί όμως να είναι και γλυκό του κουταλιού. Σίγουρα από μόνο του δεν παχαίνει. Όταν όμως μπει επιπρόσθετα με το φαγητό της ημέρας σε καθημερινή ή τακτική φάση, τότε ίσως είναι ο καθοριστικός παράγοντας που γέρνει μεταφορικά και κυριολεκτικά την πλάστιγγα". Aυτό αναφέρει μιλώντας στο ygeiawatch ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης.

Και συνεχίζει ο ειδικός: 

"Πολλοί κάνουν το λάθος να “θυσιάζουν” ένα γεύμα για να μην χάσουν την απόλαυση ενός γλυκού. Όμως αυτή η αντικατάσταση δεν είναι ανάλογη ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά. Αντίθετα πιθανότατα να αφήσει (σχετικά) άδειο το στομάχι και η κατάληξη να είναι ένα ακόμα γεύμα. Όμως ποια “πείνα” προκαλεί αυτή την ανάγκη για γλυκό;

Η αλήθεια είναι ότι τις μέρες που ζούμε, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες που μπορεί να μας οδηγήσουν στο να φάμε ένα γλυκό. Το άγχος, το stress, η αγωνία, η αβεβαιότητα αλλά και η ίδια η βαρεμάρα, μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε κάποιο γλυκό συνήθως σαν παρηγοριά. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι γύρω μας κυκλοφορούν τα μελομακάρονα και κουραμπιέδες καθώς και δίπλες, τότε εύκολα κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι κυριολεκτικά βρισκόμαστε σε ένα ωκεανό πειρασμών. Και πολλές φορές αυτό που μας σπρώχνει να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό είναι κάτι από τα παραπάνω και όχι η πείνα.

Ίσως για κάποιους να είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αντισταθούν σε αυτή την παρόρμηση. Όμως το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να την παρακάμψουμε, αν και εφόσον μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά είναι αυτό που μας ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σίγουρα το να φάμε ένα γλυκό δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα αρχίζει και γίνεται όταν αυτό το γλυκό διευθετεί κάποιο άλλο ζήτημα ή εξυπηρετεί μία δύσκολη στιγμή.  Και το πρόβλημα μεγαλώνει όταν αυτή η συνθήκη παγιώνεται και μετατρέπεται σε μοντέλο συμπεριφοράς.

Μη διστάσετε λοιπόν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ή το συναίσθημα που σας οδηγεί στο να φάτε ένα γλυκό. Εστιάστε στο αίτιο και αντιμετωπίστε το σαν την βάση της προσπάθειάς σας για πιο συνειδητή κατανάλωση τροφής. Για αυτό και να θυμάστε ότι μπορείτε να απολαύστε χωρίς ενοχές κάτι που σας αρέσει και σας ευχαριστεί, κάτι που σας προσφέρουν σε μία ιδιαίτερη μέρα, σε μία ξεχωριστή στιγμή. Γιατί και το γλυκό σε αυτή τη φάση, με το συμβολισμό του, είναι κομμάτι της διατροφής μας".

Σχετικά Άρθρα