ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλαπλά τα οφέλη πρωινού στα παιδιά

06 September 2021, 11:33

images

Τη σημαντικότητα του πρωινού γεύματος τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερες μελέτες.

Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, πολλά παιδιά ίσως να παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα, κάτι που σύμφωνα με διατροφολόγους και ιατρούς δεν είναι καθόλου σωστό για την υγεία και αποτελεί αιτία για ζαλάδες, έλλειψη ενέργειας και απαραίτητων συστατικών για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής Διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη, σε δηλώσεις στο YgeiaWatch μας ενημερώνει για τη σημασία του πρωινού στα παιδιά και μας δίνει συμβουλές για ένα ολοκληρωμένο και υγιεινό πρόγευμα.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Χατζημπέη, η λήψη πρωινού γεύματος είναι ίσως η καλύτερη συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσει ένα παιδί για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

«Είναι πρωταρχικής σημασίας οι καλές συνήθειες διατροφής να θεμελιώνονται από την παιδική ηλικία, ώστε να μεγιστοποιείται η πιθανότητα θέσπισης και διατήρησης τους δια βίου για ένα υγιεινό τρόπο ζωής», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ειδικό, το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται συνεχώς ενέργεια. Η ενέργεια που απομένει μετά τον νυχτερινό ύπνο είναι πολύ χαμηλή και συνεπώς κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά να φορτίζουν τον οργανισμό τους με ένα καλό πρωινό για να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες του σχολείου.

Λόγοι για να καταναλώνουν τα παιδιά πρωινό

Αποτροπή παχυσαρκίας

Όπως δηλώνει η ειδικός, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα και αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν ξεκινούν τη μέρα σωστά, τσιμπολογούν ανθυγιεινά κυρίως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού στο μεσημεριανό γεύμα.

Η καθημερινή πρόσληψη πρωινού όπως σημειώνει η Δρ. Χατζημπέη, προσφέρει καλύτερη διαχείριση ως προς την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται στο σύνολο της ημέρας.

Καλύτεροι μαθητές

Αυτό που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που παίρνουν πρωινό συγκρινόμενα με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι μαθητές που προσλαμβάνουν πρωινό έχουν υψηλότερους βαθμούς στα μαθηματικά, αποδίδουν καλύτερα στα διαγωνίσματα, κάνουν λιγότερες απουσίες και κουράζονται λιγότερο σε σχέση με τους μαθητές που παραλείπουν το πρωινό.

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες

Ακόμη, φαίνεται ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καλύπτουν επίσης σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε αναγκαία θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προσθέτει η ειδικός.

Καλύτερες αντοχές για άσκηση

Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι χωρίς πρωινό τείνουν να είναι πιο νωχελικά και κουρασμένα με αποτέλεσμα να κινούνται λιγότερο.

Επομένως, σύμφωνα με την Δρ. Χατζημπέη, η πρόσληψη πρωινού προσφέρει ευεξία, διάθεση για παιχνίδι και καλύτερες αντοχές για πιο καθημερινή και συστηματική γυμναστική.

Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικές προτάσεις της Δρ. Χατζημπέη για υγιεινό πρόγευμα

Ιδέες για ένα καλό πρωινό:

  • 1 φλ. ημιάπαχο γάλα με δημητριακά πρωινού ή βρώμη
  • 1 φλ. ημιάπαχο γάλα με ψωμί ολικής αλέσεως και μέλι
  • γιαούρτι με βρώμη, μέλι και καρύδια
  • 1 φλ. φυσικός χυμός με ψωμί και αυγό
  • 1 αυγό με ψωμί και λίγο τυρί

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Η καλύτερη πηγή Ασβεστίου

Ξεκινώντας τα παιδιά τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό καλύπτουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες τους σε ασβέστιο.

Το ασβέστιο κρίνεται απαραίτητο για τον οργανισμό καθώς κτίζει γερά κόκαλα και δόντια, ελέγχει τους κτύπους της καρδιάςβοηθά στις συσπάσεις των μυών και ελέγχει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις ασβεστίου για τα παιδιά σύμφωνα με την Δρ. Χατζημπέη ανέρχονται στα 800mg. Ένα ποτήρι γάλα ή 1 γιαουρτάκι ή 1 φέτα τυρί παρέχει γύρω στα 300mg ασβεστίου, που καλύπτει περίπου το 40% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε ασβέστιο.

«Έχοντας γνώση όλων αυτών των ευεργετικών επιδράσεων του πρωινού είναι
σημαντικό οι γονείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρώνε συστηματικά πρωινό
και ο ευκολότερος τρόπος δεν είναι άλλος από το να τρώνε και οι ίδιοι πρωινό», καταλήγει.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα