ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιο κρέας να επιλέξουμε για το xριστουγεννιάτικο τραπέζι

24 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ένα ζήτημα που μάς απασχολεί κάθε χρόνο, με το κυρίως πιάτο, το κρέας, να αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών ακόμα και μέσα στην ίδια οικογένεια. Γαλοπούλα ή χοιρινό θα φάμε φέτος; Μία σύγκριση μεταξύ των δύο, θα μάς βοηθήσει να επιλέξουμε ευκολότερα το ιδανικό κρέας για το γιορτινό τραπέζι μας.

Η γαλοπούλα αποδίδει λιγότερες θερμίδες, καθώς τα 100 γραμμάρια έχουν 180-190 θερμίδες. Την ίδια ώρα, τα 100 γραμμάρια χοιρινού περιέχουν περίπου 240 θερμίδες. Ωστόσο, αν και η γεμιστή γαλοπούλα περιέχει περισσότερες θερμίδες από το χοιρινό (λόγω της γέμισης), εάν δεν βάλετε κιμά ή αλλαντικά στη γέμιση, οι θερμίδες θα είναι σίγουρα λιγότερες.

Το χοιρινό από την άλλη πλευρά, έχει τα διπλάσια σχεδόν λιπαρά, κορεσμένα, ακόρεστα και πολυακόρεστα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της LDL χοληστερόλης και, μακροπρόθεσμα, σε προβλήματα του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Αντίθετα, η γαλοπούλα χωρίς την πέτσα, είναι χαμηλότερη σε λιπαρά.

Παρόλα αυτά, τόσο το χοιρινό, όσο και η γαλοπούλα εμπεριέχουν θρεπτικά στοιχεία, για αυτό και παρουσιάζουν ομοιότητες. Καταρχάς, είναι αξιοσημείωτες πηγές πρωτεϊνών με τα 100 γραμμάρια χοιρινού ή γαλοπούλας να έχουν περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Παράλληλα, και τα δύο είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο, σελίνιο, νάτριο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τους διαβητικούς, καθώς ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την ινσουλίνη στο αίμα. Τέλος, και τα δύο έχουν τρυπτοφάνη, που παράγει σεροτονίνη και ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδρά στην όρεξη για φαγητό, στον ύπνο, στη σεξουαλική διάθεση, στην θερμοκρασία του σώματος και στη διάθεσή μας για επικοινωνία με τους γύρω μας. Η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί πιθανότατα να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ψυχική ανισορροπία και ιδιαίτερη ανησυχία.

Όπως και να έχει, πάντως, η επιλογή είναι δική σας. Και τα δύο είδη κρέατος έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ είναι εξίσου απολαυστικά.





Σχετικά Άρθρα