ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιες ήταν οι δίαιτες της "μόδας" για το 2019

30 Δεκεμβρίου 2019, 09:10

images

Νομίζετε ότι η "μόδα" αφορά μόνο τα ρούχα και τα χτενίσματά μας; Λάθος! Η μόδα έχει να κάνει επίσης με τις τάσεις στη διατροφή, την συμπεριφορά, το fitness και τόσα άλλα που κανονικά θα έπρεπε να διέπονται αποκλειστικά και μόνο από επιστημοσύνη!

Θα έπρεπε δηλαδή, κάθε άνθρωπος που χρειάζεται αδυνάτισμα, να απευθύνεται σε ειδικό διατροφολόγο- διαιτολόγο ή να ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού του εφόσον έχει πρόβλημα υγείας. Αντί αυτού, οι περισσότεροι όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα, ανοίγουμε ένα περιοδικό ή ακούμε με προσοχή τις οδηγίες μιας σταρ της τηλεόρασης και ξεκινάμε την προσπάθεια απώλειας κιλών κάνοντας τα ίδια.

Το αποτέλεσμα είναι θετικό στην αρχή αλλά χωρίς συνήθως να διαρκεί, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται προβλήματα υγείας ή επιδεινώνονται τα υπάρχοντα.

Ας δούμε ποιες ήταν οι δίαιτες που "επικράτησαν" στη μόδα το έτος που σε λίγο φεύγει:

Η κετογονική δίαιτα είναι αυτή που μονοπωλεί κατά γενική ομολογία τις συζητήσεις ειδικών και μη. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή όσοι την κάνουν όντως αδυνατίζουν και μάλιστα γρήγορα σε σχέση με άλλα διατροφικά σχήματα. Πλην όμως, γιατροί και διαιτολόγοι την θεωρούν από ακατάλληλη ως επικίνδυνη για κάποιους. Για παράδειγμα, όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, λαμβάνοντας καθημερινά πολλά κορεσμένα λίπη, μπορεί να  επιδεινώσουν τη λιπώδη διήθηση στο ήπαρ ή να δημιουργήσουν προβλήματα στα αγγεία τους αυξάνοντας τα λιπίδια στο αίμα.

Η δεύτερη δίαιτα της ... μόδας που επικράτησε φέτος ήταν η αποκαλούμενη διαλείπουσα νηστεία που επίσης φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Μάλιστα το ygeiawatch έχει γράψει για την μελέτη που έκανε ομάδα ενδοκρινολόγων και κλινικών διατροφολόγων στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας σε άτομα με διαβήτη. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά ως προς την απώλεια βάρους ωφελώντας ταυτόχρονα και ως προς τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Ακόμα και αυτή, η θετική ας την χαρακτηρίσουμε δίαιτα, πρέπει ωστόσο να εγκρίνεται από τον γιατρό ή το πτυχιούχο διαιτολόγο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ταιριάζει στην δική μας περίπτωση. Είναι χρήσιμο να μην "παίζουμε" με την υγεία μας ακολουθώντας μόδες σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και διατροφής. 

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα