ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραδοσιακά γλυκά που μάς γλυτώνουν από τα λίπη

09 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Στα σπίτια των γιαγιάδων μας υπήρχαν πάντα μεγάλα βάζα γεμάτα γλυκά του κουταλιού... Από σταφύλια, κάστανα και σύκα, ως νερατζάκι, κεράσι, τριαντάφυλλο και κίτρο, τα γλυκά αυτά αποτελούσαν επί εκατονταετίες, μία παράδοση γερά ριζωμένη όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και σε πολλούς άλλους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Πόσο υγιεινά είναι όμως αυτά τα γλυκά; 

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ολόκληρα φρούτα ή μέρος φρούτων (πχ ο φλοιός) που οι νοικοκυρές βράζουν με ζάχαρη, επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους, και τελικά φυλάσσουν μέσα σε βάζα με σιρόπι. Αν το γλυκό αυτό παρασκευαστεί σωστά και κλείσει ερμητικά, τότε διατηρείται επί πολλούς μήνες χωρίς καν να χρειάζεται ψυγείο. Ο μόνος τρόπος να αλλοιωθούν, είναι αν ανοίξουμε το βάζο και τρώμε με το ίδιο κουτάλι ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να έρχεται το περιεχόμενο του βάζου σε επαφή με το σάλιο μας ή αν αφήσουμε επί ώρες ανοιχτό το καπάκι. Επίσης, πολλές νοικοκυρές, άπαξ και ανοίξουν ένα βάζο, τότε επιλέγουν να το φυλάνε στο ψυγείο.

Ποια είναι όμως η διατροφική αξία των γλυκών του κουταλιού; 

Από θερμίδες έχουν όσες θα είχε το ίδιο το φρούτο, συν την ζάχαρη που του προσθέσαμε κατά τον βρασμό. Επειδή ωστόσο η ζάχαρη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αυτών των γλυκών είναι αντίστοιχη σε βάρος των ίδιων των φρούτων, πρέπει να υπολογίσουμε ότι κάθε κουταλιά γλυκό, ισούται περίπου με μία κουταλιά ζάχαρη!

Σε ό,τι αφορά ωστόσο, τα λιπαρά αυτά απλά δεν υπάρχουν καθώς τα γλυκά του κουταλιού δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε λάδι, ούτε γάλα, ούτε αυγό, ούτε καμία άλλη πηγή λιπαρών ή ζωικών συστατικών. Ως εκ τούτου, ενδείκνυνται για τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένα λιπίδια στο αίμα τους (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ), αλλά -προσοχή- δεν θεωρούνται πιο υγιεινά ή πιο κατάλληλα για όσους πρέπει να προσέχουν το σάκχαρό τους. 

Οι τελευταίοι είναι προτιμότερο να καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα γλυκών με στέβια και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών γιατρών και διαιτολόγων για την συνολική, ολοήμερη παρακολούθηση των υδατανθράκων που καταναλώνουν.

Σχετικά Άρθρα