ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγωτά και γρανίτες: Τι να προσέχουμε στην κατανάλωση των γλυκών του καλοκαιριού

04 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Όλοι μπορούν να φάνε παγωτό ή γρανίτα. Ακόμα και όσοι ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα απώλειας κιλών, ακόμα και όσοι έχουν κάποιο μεταβολικό νόσημα όπως είναι ο διαβήτης. Αυτό που αλλάζει ανάλογα τον άνθρωπο, είναι η ποσότητα και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά...

Αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους ή υγείας, μπορούμε να τρώμε θεωρητικά όποιο παγωτό θέλουμε, όσο συχνά θέλουμε. Βεβαίως η υπερβολή βλάπτει ακόμα και τους πιο υγιείς αλλά όταν πονέσει κάποια μέρα η κοιλιά μας από τα πολλά παγωτά, τότε μοιραία θα σταματήσουμε τις υπερβολές...

Αν όμως ανήκουμε σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού που οφείλουν να προσέχουν τι και πόσο τρώνε, πρέπει να βάλουμε μόνοι μας κάποια όρια και να καταναλώνουμε το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού τηρώντας τους τρεις χρυσούς κανόνες:

1- Μπορούμε να φάμε μία μικρή μπάλα από όποιο παγωτό θέλουμε ακόμα κι αν είμαστε σε αυστηρή δίαιτα. Αρκεί να είναι μία μικρή μπάλα ή ένα μικρό ξυλάκι χωρίς γαρνιτούρες, σαντιγί και ξηρούς καρπούς και να μην το βάζουμε στη διατροφή μας πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

2- Μπορούμε να φάμε μία γρανίτα ή ένα παγωτό ακόμα κι αν είμαστε άτομα με διαβήτη συνυπολογίζοντας το σύνολο των γευμάτων και ειδικά των υδατανθράκων της ημέρας. Κι αν επιλέξουμε το γλυκάκι μας να έχει στέβια αντί για ζάχαρη, ακόμα καλύτερα.

3- Μπορούμε να φάμε το παγωτό ή τη γρανίτα μας ακόμα και κάθε μέρα αν έχουμε πρόβλημα με τη χοληστερίνη ή άλλα λιπίδια στο αίμα, προτιμώντας το μεν παγωτό να είναι χαμηλών λιπαρών (light), τη δε γρανίτα χωρίς κανένα πρόβλημα διότι είναι νεράκι με φρούτα και γλυκαντικά. Κι άρα δεν έχει λιπαρά.

Η διατροφική αξία του παγωτού είναι υψηλή καθώς περιέχει ασβέστιο όπως όλα τα γαλακτοκομικά. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε τύψεις λοιπόν όταν το τρώμε, αρκεί να ρυθμίζουμε με τέτοιο τρόπο το διατροφικό μας πρόγραμμα ώστε να μην στερούμαστε αλλά και να μην κάνουμε και υπερβολές.

Σχετικά Άρθρα