ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορισμένων οι εγκέφαλοι «λαχταρούν» γλυκά: Ας δούμε γιατί!

05 Απριλίου 2023, 16:00

images

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Yale, διεξήγαγαν έρευνα για τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη και αν αυτές μπορούν να προκαλέσουν νευρωνικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Τα συμπεράσματα που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism, αναφέρουν ότι εάν καταναλώνουμε τακτικά ποσότητες τέτοιων τροφών, ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» να τις αποζητά συνεχώς!

«Η τάση να προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σάκχαρα, μπορεί να είναι έμφυτη ή να αναπτύσσεται ως συνέπεια της παχυσαρκίας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι πρόκειται γενικά για μια τάση στην οποία ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Sharmili Edwin Thanarajah.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές πρόσθεσαν στα γεύματα ομάδας εθελοντών μία μικρή ποσότητα από σαντιγί πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα για 8 εβδομάδες. Το ίδιο διάστημα, μία άλλη ομάδα κατανάλωνε σαντιγί με ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά λιγότερα λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις εγκεφαλικής λειτουργίας πριν και κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Η ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, αυξήθηκε θεαματικά στους εθελοντές που κατανάλωσαν την σαντιγί με τα λιπαρά καθώς φάνηκε να ενεργοποιείται το ντοπαμινεργικό σύστημα, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το κίνητρο και την ανταμοιβή.

«Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξαν ότι ο εγκέφαλος επαναπροσδιορίζεται μέσω της κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Ασυνείδητα, μαθαίνει να προτιμά τις τροφές που μοιάζουν με ανταμοιβή. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο, πάντοτε θα προτιμάμε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και σάκχαρα», εξηγεί ο Marc Tittgemeyer.


Σχετικά Άρθρα