ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το biohacking

19 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Το biohacking είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη βιολογία do-it-yourself. Περιλαμβάνει άτομα που κάνουν σταδιακές αλλαγές στο σώμα, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους.

Το biohacking έχει διάφορα στάδια, από τις προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, μέχρι την ταχύτερη απώλεια βάρους. Ορισμένοι τύποι biohacking είναι σχετικά ασφαλείς για να δοκιμάσετε στο σπίτι, ενώ άλλοι μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία και να έχουν ποικίλα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, το biohacking είναι μια μορφή ανθρώπινης ενίσχυσης do-it-yourself (DIY), στην οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν πτυχές της βιολογίας τους για να βελτιώσουν την υγεία, την απόδοση ή την ευημερία τους. Ορισμένοι τύποι biohacking υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η διαλειμματική νηστεία.

Μάλιστα αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία, όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα Fitbits, τα οποία παρέχουν στους ανθρώπους πολλά δεδομένα για το σώμα τους, επιτρέποντάς τους να τροποποιήσουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση.

Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να ακολουθήσουν το biohacking για διάφορους λόγους, όπως:

⦁Για να έχουν τον έλεγχο της υγείας τους.

⦁Για να εξερευνήσουν νέες και ασυνήθιστες ιδέες.

⦁Για να διορθώσουν αυτό που αντιλαμβάνονται ως ελαττώματα.

⦁Για να προσπαθήσουν να παρατείνουν τη ζωή τους.

Επειδή υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με το biohacking και πολλοί άνθρωποι δεν αναφέρουν τα ευρήματά τους, είναι δύσκολο να πούμε σε ποσοστά εάν το biohacking είναι επιτυχές. Ωστόσο, ορισμένες τρέχουσες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι τύποι biohacking είναι αποτελεσματικοί.

Μια μελέτη σε ζώα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η φρουκτόζη αναδιαμόρφωσε ζωτικές πτυχές της γονιδιακής ρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η μόλυνση οδηγεί σε ασθένεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η φρουκτόζη επηρέασε:

⦁Το μεταβολισμό.

⦁Τη φλεγμονή.

⦁Τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν υπάρχουν νομικά ζητήματα όσον αφορά τους ανθρώπους που δοκιμάζουν βιολογικά προϊόντα υγείας και διατροφής. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την τήρηση ανεπίσημων συμβουλών υγείας από μη αξιόπιστες πηγές, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλείς ή κατάλληλες για τις ανάγκες σας.


Σχετικά Άρθρα