ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πιο υγιεινές τροφές για πρωινό

02 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Το πρωινό συχνά αποκαλείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας – και δικαίως. Σας βοηθά να ρυθμίσετε την όρεξή σας, αποτρέπει τις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και σας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας. Εάν δίνετε προτεραιότητα στα υγιεινά τρόφιμα πρωινού, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αποφύγετε τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα φρέσκα αρτοσκευάσματα. Μπορεί να σας παρασύρουν σε μια «γευστική παγίδα» με υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, θερμίδων, υδατανθράκων και ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών.

Η τακτική κατανάλωση αυτών των ανθυγιεινών συστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αυξημένους κινδύνους για υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη , χρόνιες φλεγμονές και καρδιακές παθήσεις. Για να κάνετε το πρωινό όσο το δυνατόν πιο υγιεινό, συμπεριλάβετε σε αυτό τις ίδιες υγιεινές τροφές που θα φάτε για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, όπως λαχανικά , δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σκεφτείτε αυτές τις κατηγορίες καθώς σχεδιάζετε το πρωινό σας. 

Οι παρακάτω καλύτερες υγιεινές τροφές για πρωινό μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

Αβοκάντο.

Βατόμουρα και berries.

Είδος σίκαλης.

Καφές.

Αυγά.

Αλεσμένοι σπόροι κάνναβης, chia ή λιναριού.

Υγιεινά υπολείμματα.

Φυλλώδη λαχανικά.

Μανιτάρια.

Βούτυρα ξηρών καρπών.

Πίτουρο βρώμης.

Ελληνικό γιαούρτι .

Δαμάσκηνα.

Πλιγούρι ή πίτουρο βρώμης.

Τόφου.

Καρύδια.

Ψωμί ολικής αλέσεως.

Καθώς προγραμματίζετε το πρωινό σας, στοχεύστε σε μια ισορροπία πρωτεΐνης, λίπους και φυτικών ινών. Δημιουργήστε ένα πιάτο που να περιλαμβάνει τα παρακάτω είδη και μεγέθη, όπως κοινοποιούνται από την Anna Chew, διαιτολόγος και αντιπρόεδρος διατροφικών υπηρεσιών στο Fresenius Kidney Care στο Σαν Ντιέγκο:

85-140 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Μισό φλιτζάνι φρούτα και λαχανικά.

1 φλιτζάνι ψωμί ή δημητριακά.

Σχετικά Άρθρα