ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γυναίκες με παραπάνω κιλά μεταδίδουν το πρόβλημα και στις κόρες τους

22 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μπορεί να μεταδώσουν την τάση για περιττά κιλά στα παιδιά τους. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Παγκόσμιας Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος. 

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό λίπος και τους μύες σε 240 παιδιά, 9 ετών ή μικρότερα και τους γονείς τους. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν ο δείκτης μάζας σώματος και η ποσότητα σωματικού λίπους και μυών στο παιδί σχετίζεται με τους δείκτες των γονιών τους. Βρήκαν ότι τα κορίτσια είχαν παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος και λίπος με τις μητέρες τους, αλλά δεν βρήκαν την ίδια σχέση των αγοριών με τις μητέρες τους ή των αγοριών και των κοριτσιών με τους πατέρες τους.

Η Δρ Ρεμπέκα Μουν, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, από το «Medical Research Council (MRC) Lifecourse Epidemiology Centre» του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ανέφερε ότι «απαιτούνται κι άλλες μελέτες για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του σωματικού βάρους θα έπρεπε να ξεκινούν πολύ νωρίς στη ζωή, ιδιαίτερα σε κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες παχύσαρκες και υπέρβαρες».

Η υπερβαρότητα επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες και το 20% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το κόστος της ιατρικής περίθαλψης υπολογίζεται σε 173 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα άτομα με παραπάνω κιλά (καθώς η υπερβαρότητα είναι ένα βήμα πριν από την παχυσαρκία) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, υπέρταση, καρδιακαγγεικά προβλήματα και διάφορα είδη καρκίνου.

Σχετικά Άρθρα