ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέμα αρρενωπότητας και όχι γευστικής προτίμησης η κρεατοφαγία στους άνδρες

07 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Οι περισσότεροι άνδρες "αγαπούν" στη διατροφή τους περισσότερο το κρέας από τα λαχανικά και τα όσπρια. Και η γενική αντίληψη για την συνήθεια αυτή είναι ότι το κρέας αρέσει και χορταίνει περισσότερο! Αλλά νέα έρευνα ανατρέπει την αντίληψη αυτή καθώς υποστηρίζει ότι  οι άνδρες ξεκινούν από νεαροί να τρώνε πιο συχνά κρέας επειδή πιστεύουν ότι τους προσδίδει αρρενωπότητα!  

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food Quality and Preference εξέτασε τις περιπτώσεις περισσότερων από 1.600 εθελοντών στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως φάνηκε, η επιθυμία για κύρος και πλούτο αλλά και για προσέλκυση ερωτικού συντρόφου οδηγεί τους άνδρες να τρώνε περισσότερο κρέας. Ενώ οι γυναίκες, όταν έχουν βρει σεξουαλικό σύντροφο φαίνεται πως δίνουν προτεραιότητα στις πιο υγιεινές και χορτοφαγικές τροφές.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ Eugene Chan, λέκτορα Marketing του Πανεπιστημίου Monash και την Δρ. Natalina Zlatevska από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σϊδνει. Όπως σημειώνουν, "η σεξουαλική επιθυμία είναι θεμελιώδης για την διαιώνιση της ανθρωπότητας. Η έρευνά μας για ερωτικό σύντροφο είναι θεμελιώδης στην εξελικτική ψυχολογία και μπορεί να επηρεάζει ακόμα και τις διατροφικές επιλογές όσον αφορά στην προσέλκυση ερωτικών συντρόφων".

Στην ανθρώπινη εξέλιξη, το κρέας ήταν σπάνιο. Η κατανάλωσή του λοιπόν δεν έδινε μόνο δύναμη στους κρεατοφάγους αλλά εξέπεμπε μία αίσθηση κύρους και πλούτου από τους άνδρες προς τις γυναίκες κάτι το οποίο αύξανε την ελκυστικότητά τους. «Ο άνθρωπος των σπηλαίων κατανάλωνε κρέας για να είναι αρκετά ισχυρός και υγιής για να επιβιώνει στο άγριο περιβάλλον. Βασιλείς και ευγενείς κατανάλωναν επίσης κρέας επειδή υποδήλωνε πλούτο» δήλωσε η Δρ Zlatevska.

Η μελέτη

Για να "δέσουν" επιστημονικά την σχέση σεξουαλικής επιθυμίας και κατανάλωσης κρέατος, οι ερευνητές σχεδίασαν τρεις συμπεριφορικές έρευνες. Η πρώτη έρευνα παρακολούθησε τις διατροφικές επιλογές 268 προπτυχιακών φοιτητών στην Αυστραλία αφότου τους είχαν παρουσιαστεί εικόνες από ελκυστικούς άνδρες και γυναίκες. Μετά από τις φωτογραφίες οι φοιτητές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ βόειου κρέατος ή χορτοφαγικού γεύματος. Περισσότερο από το 86% των ανδρών επέλεξε το βόειο γεύμα σε αντίθεση με τις γυναίκες των οποίων το ποσοστό περιορίστηκε στο 54%.

Στη δεύτερη μελέτη 878 Αμερικανοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μελετήθηκαν σε διαφορετικές μορφές χειραγώγησης των σεξουαλικών κινήτρων για ένα διάστημα πέντε λεπτών. Από τους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να φανταστούν συνάντηση με ένα επιθυμητό τους πρόσωπο, για ένα ρομαντικό βράδυ. Από όσους βρίσκονταν στη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να σκεφτούν μία διασκεδαστική νύχτα με ένα φίλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειραγώγηση σεξουαλικού κινήτρου ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα μπιφτέκι βοείου κρέατος σε σύγκριση με τους άνδρες που βρίσκονταν στη δεύτερη ομάδα.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές χειραγώγησης σεξουαλικού κινήτρου, η τρίτη και τελευταία έρευνα επέκτεινε την υπόθεση στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος με 489 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βοείου ή χοιρινού κρέατος υπερίσχυε στους άνδρες και συνδεόταν με την σεξουαλικότητά τους με τις χορτοφαγικές επιλογές να απορρίπτονται συντριπτικά.


Σχετικά Άρθρα