ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νηστεία με θαλασσινά και ο οργανισμός μας θα μάς "ευγνωμονεί"

24 Απριλίου 2021, 09:00

images

Τα οστρακοειδή και τα μαλάκια έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια πηγή άπαχης πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στα οστρακόδερμα έχει τη μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα ειδικά για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Η νηστεία λοιπόν είναι σχεδόν απαραίτητο να περιέχει και μερικές μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα.

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12. Έτσι, τα 100 γραμμάρια στρειδιών έχουν σχεδόν 100% της ημερήσιας τιμής ψευδάργυρου που χρειάζεται το σώμα. Ταυτόχρονα, για όσους προσέχουν να μην παχύνουν κατά τη νηστεία, η συχνή διατροφή με θαλασσινά πρέπει να συνοδεύεται με σωστό μαγείρεμα που σίγουρα δεν είναι το ...τηγάνισμα.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μάς κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, ενώ λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και απώλεια βάρους περισσότερο από άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι λαμβάνουν μέσω της διατροφής αρκετές ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αισθάνονται πιο πλήρεις  μετά τα γεύματα.

Εξάλλου, τα θαλασσινά περιέχουν πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μάς διατηρήσουν υγιείς ωφελώντας ειδικά καρδιά και τα αγγεία. Μάλιστα, μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ψάρια και οστρακοειδή με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ειδικά μια μελέτη σε 18.244 υγιείς άντρες στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 200 γραμμάρια εβδομαδιαίως, οστρακοειδή,  πλούσιων σε ωμέγα-3 ήταν κατά 59% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή από όσους κατανάλωναν λιγότερο από 50 γραμμάρια την εβδομάδα.

Ορισμένοι τύποι οστρακοειδών έχουν ακόμα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη κυττάρων που αποτελούν την ανοσολογική άμυνα του σώματός σας. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από βλάβες και από φλεγμονή. 

Όσοι ωστόσο έχουν πρόβλημα με υψηλή χοληστερίνη καλό είναι να τρώνε μόνο δυο γεύματα την εβδομάδα και να είναι μαγειρεμένα στον ατμό, βραστά ή ψητά. Ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην είναι αλλοιωμένα τα θαλασσινά που αγοράσαμε ή αποθηκεύσαμε στο ψυγείο μας καθώς αφενός αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, αφετέρου δημιουργούν σοβαρές δηλητηριάσεις όταν αυτό έχει συμβεί.


Σχετικά Άρθρα