ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα μάς δίνει παραπάνω λόγους για να περιορίσουμε την πρόσληψη λιπαρών

08 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Μελέτη από το UC Riverside οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επηρεάζουν γονίδια που συνδέονται, όχι μόνο με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και το ευερέθιστο έντερο, αλλά και με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό...

Ενώ άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυτή είναι ασυνήθιστη ως προς το εύρος της. Οι ερευνητές του UCR τάισαν ποντίκια με 3 διαφορετικές δίαιτες κατά τη διάρκεια 24 εβδομάδων, στις οποίες τουλάχιστον το 40% των θερμίδων προερχόταν από λίπος. Στη συνέχεια, εξέτασαν το μικροβίωμα αλλά και τις γενετικές αλλαγές του εντέρου. Μία ομάδα ποντικών ακολούθησε μια διατροφή βασισμένη σε κορεσμένα λίπη από λάδι καρύδας, μια άλλη έλαβε μονοακόρεστο, τροποποιημένο σογιέλαιο, ενώ η τρίτη κατανάλωσε μη τροποποιημένο σογιέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά. Σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και οι 3 ομάδες αντιμετώπισαν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση.

Μερικές από τις εντερικές αλλαγές δεν εξέπληξαν τους ερευνητές, όπως σημαντικές αλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους και τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Για παράδειγμα, παρατήρησαν αύξηση του παθογόνου E. coli και καταστολή των Bacteroides, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθογόνα. Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αύξησαν βλαστοκύτταρα στο παχύ έντερο.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο ελαίων σόγιας, υποδηλώνουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο μη τροποποιημένο σογιέλαιο, κυρίως το λινολεϊκό οξύ, διαδραματίζουν ρόλο στην αλλαγή της γονιδιακής έκφρασης. Οι αρνητικές αλλαγές στο μικροβίωμα σε αυτή τη μελέτη, ήταν πιο έντονες σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα με σογιέλαιο.

Σημειώνεται ότι τα ποντίκια τράφηκαν με αυτές τις δίαιτες για 24 εβδομάδες. "Σε ανθρώπινο επίπεδο, αυτό είναι σαν να ξεκινάμε από την παιδική ηλικία και να συνεχίζουμε μέχρι τη μέση ηλικία", είπε η μικροβιολόγος του UCR, Poonamjot Deol, πρώτη συγγραφέας της τρέχουσας μελέτης. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα ωθήσει τους ανθρώπους να εξετάσουν προσεκτικά τις διατροφικές τους συνήθειες στο εξής.

Σχετικά Άρθρα