ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Ναι" στα δημητριακά αλλά υπό προϋποθέσεις...

30 Νοεμβρίου 2019, 07:15

images

Τα δημητριακά με γάλα είναι το αγαπημένο πρωινό πολλών παιδιών και το "δείπνο του εργένη", όπως ονομάζουν κάποιοι, το εύκολο φαγητό κάποιου που ζει μόνος και δεν γνωρίζει να μαγειρεύει. Κι ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν την νούμερο ένα υγιεινή επιλογή για μικρούς και μεγάλους, κάποια συστατικά τους και η τάση μας να τα καταναλώνουμε σε ...ξεχειλισμένα βαθιά μπολ, τα καθιστά "βόμβα" θερμίδων.

Και πρώτα από όλα ας δούμε τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να τα επιλέγουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ:

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε στο κουτί είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες (kcal) ανά 100 γραμμάρια. Και μετά να κοιτάξουμε πόσα γραμμάρια προϊόντος έχει μέσα η συσκευασία. Αν -για παράδειγμα- έχει 400 γραμμάρια προϊόντος και 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι κρατάμε στα χέρια μας 1600 θερμίδες χωρίς να υπολογίσουμε το γάλα ή το γιαούρτι ή το μέλι που θα προστεθεί στο πιάτο!

Πρώτα ελέγχουμε λοιπόν τις θερμίδες. Και αμέσως μετά κοιτάμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Διότι αν περιέχουν πολλή ζάχαρη, τότε είναι σαν να αγοράζουμε κάποιο γλύκισμα και όχι μία τροφή που θα μας κάνει καλό! Επίσης, όταν τα δημητριακά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να τρώμε στο πρωινό εμείς ή τα παιδιά μας, πρέπει απαραιτήτως μετά (και όχι πριν) να βουρτσίσουμε τα δόντια μας διότι θα φύγουμε για το σχολείο ή την εργασία και θα παραμείνουμε με την ζάχαρη στο στόμα επί πολλές ώρες... 

Και βέβαια πρέπει να προσέχουμε μήπως στην συσκευασία δεν αναφέρεται μεν "ζάχαρη" αλλά φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι καλαμποκιού, χαρουπόμελο, ζάχαρη καρύδας... Δεν είναι κακό να περιέχονται αυτά τα συστατικά, απλά πρέπει να επιλέγουμε ένα προϊόν που δεν έχει μεγάλες ποσότητες.

Ομοίως, όταν προσέχουμε λίγο ή πολύ την διατροφή μας επειδή έχουμε παραπανίσια κιλά, τότε τα δημητριακά με πολλή ζάχαρη μπορούν να χαλάσουν όλη την προσπάθεια ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα Light αν τα τρώμε σε μεγάλες ποσότητες.

Επίσης αν τα δημητριακά που επιλέξαμε δεν είναι ολικής άλεσης, αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα επιδρούν στην εντερική λειτουργία -όπως ελπίζουν κάποιοι- ενώ απορροφώνται και σε μεγαλύτερο ποσοστό ως απλοί υδατάνθρακες και αποθηκεύονται ως λίπος...

Τέλος, αν είμαστε άτομα που πρέπει να προσέχουν την αρτηριακή πίεση, είναι πολύ χρήσιμο να ελέγχουμε στο κουτί και την περιεκτικότητα σε αλάτι καθώς κάποια δημητριακά έχουν αρκετό.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα της μερίδας για το πρωινό ενός παιδιού ή εφήβου, τρεις μεγάλες κουταλιές της σούπας που θα τις σκεπάσει το γάλα, αρκούν. Και για τον ενήλικα, οι κουταλιές μπορούν να είναι τέσσερις και το γάλα φυσικά όχι πλήρες.

ΠΗΓΗ

Nutrition

Σχετικά Άρθρα