ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαύρη σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά ενός αγαπημένου τρόφιμου

19 Απριλίου 2022, 09:00

images

Η σοκολάτα προέρχεται από το κακάο, ένα φυτό με υψηλά επίπεδα μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η σοκολάτα γάλακτος του εμπορίου περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και μικρές ποσότητες κακάο. Αντίθετα, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κακάο και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία μας προέρχονται κυρίως από τις φλαβανόλες που υπάρχουν στο κακάο. Κάποια από αυτά είναι η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η βελτίωση της ροής του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της "κακής" χοληστερόλης, ο περιορισμός της φλεγμονής και της αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά και η βελτίωση της ικανότητας του εγκεφάλου να κάνει νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, καθώς και αύξηση της ποικιλότητας του μικροβιώματος στο έντερο.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε φλαβανόλη ποικίλλει μεταξύ των προϊόντων μαύρης σοκολάτας. Οι μέθοδοι επεξεργασίας διαφέρουν επίσης μεταξύ των κατασκευαστών και αυτό μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβανόλη.

Δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τους κατασκευαστές σοκολάτας να αναφέρουν την περιεκτικότητα σε φλαβανόλη στα προϊόντα τους. Ωστόσο, τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας με υψηλότερο ποσοστό στερεών κακάο θα πρέπει γενικά να περιέχουν περισσότερες φλαβανόλες.

Επιπλέον, αν και η μαύρη σοκολάτα περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά και μέταλλα, συνήθως είναι επίσης υψηλή σε ζάχαρη και λίπος, γεγονός που την καθιστά μια τροφή πολύ πλούσια σε θερμίδες. Ακόμη, περιέχει λίπος με τη μορφή βουτύρου κακάο, το οποίο αποτελείται κυρίως από ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη.

Θα πρέπει, επομένως, να προσπαθήσετε να περιορίσετε την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για να αποφύγετε την κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων, λιπών και σακχάρων.

Γενικά, η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερα ποσοστά στερεών κακάο περιέχει συνήθως ακόμη λιγότερη ζάχαρη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ποικίλλει μεταξύ των παραγωγών σοκολάτας, επομένως καλό είναι να ελέγχετε τη διατροφική ετικέτα.

Πόσο να φάτε, λοιπόν; Όπως προαναφέρθηκε, οι κατασκευαστές σοκολάτας δεν υποχρεούνται να αναφέρουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε φλαβανόλη. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόση μαύρη σοκολάτα θα πρέπει να φάει ένα άτομο για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της για την υγεία.

Οι μελέτες προτείνουν γενικά 20-30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερα ποσοστά στερεών υλών από κακάο, περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη αλλά περισσότερο λίπος. Περισσότερο κακάο σημαίνει επίσης περισσότερες φλαβανόλες, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 70% στερεά κακάο ή περισσότερα.


Σχετικά Άρθρα