ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαύρη σοκολάτα: Νόστιμη και υγιεινή από κάθε άποψη

26 September 2020, 09:00

images

H μαύρη σοκολάτα αποτελεί σύμμαχο της υγείας και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχει αρκετές θερμίδες...

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο, την κάνει πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο ενώ περιέχει επίσης κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Η διατροφική της ανάλυση στα 100 γραμμάρια προϊόντος με άνω του 70% περιεκτικότητα σε κακάο έχει:

-11 γραμμάρια φυτικών ινών.

-67% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.

-58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου.

-89% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χαλκού.

- 550-600 θερμίδες.

Με τα λίπη της να είναι κυρίως κορεσμένα και μονοακόρεστα, έχει επίσης πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες που θεωρούνται πολύτιμα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας. Ειδικά οι φλαβανόλες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσουν έστω και λίγο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτη η οποία διεξήχθη σε 470 ηλικιωμένους άνδρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού θανάτου από καρδιακή νόσο έως και 50% σε περίοδο 15 ετών. Και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης κατά 32%, ενώ μία ακόμη μελέτη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση σοκολάτας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας έως και 57%.

Ομοίως με την καρδιά, η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Μελέτη σε δείγμα υγιών εθελοντών έχει δείξει ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη για πέντε ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ έχει διαπιστωθεί πως μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα.


Σχετικά Άρθρα