ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα «σημάδια» του hangover και το αντιμετωπίζουμε

05 Μαΐου 2024, 09:00

images

Τραπέζια με την οικογένεια και φίλους, έξοδοι για ποτό, ολιγοήμερες διακοπές με χαλάρωση και υπερφαγία... Όλα αυτά συνοδεύονται σχεδόν πάντα κι από ...ένα τουλάχιστον πρωινό ξύπνημα με πονοκέφαλο και αναστατωμένο στομάχι μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Με τον όρο hangover - που έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση - εννοούμε την κακή νευρολογική και γαστρεντερική κατάσταση μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το "υπερβολική" είναι για κάθε άνθρωπο διαφορετικό, όπως όλοι δεν μεθούν με την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Πλην όμως, για να εμφανιστεί το ενοχλητικό hangover, πρέπει να έχουμε πιει αρκετά ποτηράκια παραπάνω από αυτό που συνηθίζουμε όταν διασκεδάζουμε!

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά λίγο ως πολύ, όλοι έχουν τα περισσότερα από τα παρακάτω: Ξηροστομία, αίσθηση εμετού, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, κόκκινα μάτια, ζαλάδα, μυϊκές κράμπες, δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμα και συνάχι, δακρύρροια και δυσανεξία στο φως και τους θορύβους. 

Το ίδιο ποικίλουν και τα επικρατέστερα "γιατροσόφια", με πιο γνωστά την παρακίνηση να πιούμε πάλι ένα ποτήρι αλκοόλ, ή να πιούμε γάλα, ή να πιούμε ντοματόζουμο (tomato jus)!

Στην πραγματικότητα, αυτό που μάς χρειάζεται, είναι ηρεμία και ξεκούραση, καλή ενυδάτωση (διότι το αλκοόλ δημιουργεί αφυδάτωση στον οργανισμό) και ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο. Για πρωινό γεύμα, το αναστατωμένο στομάχι μπορεί να ηρεμήσει με ένα χαμομήλι και 2-3 φρυγανιές. Οτιδήποτε λιπαρό, βαρύ και δύσπεπτο μπορεί να μάς κάνει να νιώθουμε χειρότερα.

Για να αποφύγουμε το hangover εννοείται ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια στην κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή τα 2-3 ποτήρια "σκληρό" ποτό και τα 4 ποτήρια κρασί) και βοηθάει αρκετά αν τρώμε ταυτόχρονα κάτι, ώστε να μην είναι άδειο το στομάχι μας. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, προσοχή ώστε να μην έχουμε την επόμενη ημέρα hangover και δυσπεψία από το υπερβολικό και βαρύ φαγητό!

Χριστός Ανέστη!

Σχετικά Άρθρα