ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μανταρίνια για ωραία γεύση και καλή υγεία

28 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Τα μανταρίνια είναι πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των "επιθέσεων" από τους ιούς του χειμώνα, καθώς περιέχουν μεταξύ άλλων, αρκετή βιταμίνη C. 

Τα μικροσκοπικά αυτά εσπεριδοειδή φρούτα είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και άλλων φρούτων. Είναι εξάλλου πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β6 και Β9, ή θειαμίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ.

Βέβαια, αυτό που τα χαρακτηρίζει, είναι ότι αποτελούν πλούσια πηγή της βιταμίνης C, αλλά είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η ναρινγίνη, η εσπεριδίνη, η τανγκερετίνη και η νομπιλετίνη. Η αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και της καρδιάς, καθώς και για την καταπολέμηση του καρκίνου. 

Τα μανταρίνια έχουν επίσης την ιδιότητα να βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων, μια ιδιότητα που έχει επίσης αποδοθεί στην εσπεριδίνη και τη ναρινγενίνη, δύο από τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φλούδα του μανταρινιού.

Σχετικά Άρθρα