ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λάχανο: Υγεία και νοστιμιά στην καρδιά του χειμώνα

09 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Το λάχανο, όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, προσφέρει στον οργανισμό μας θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα 100 γραμμάρια ωμού λάχανου περιέχουν:

- 23 θερμίδες

- 1,27g πρωτεΐνες

- 5,5g υδατάνθρακες

- 1,9g φυτικές ίνες

- 2,79g σάκχαρα

- 48mg Ασβέστιο

- 196mg Κάλιο

- 33mg Φώσφορο

- 37,5mg Βιταμίνη C

- 80 IU Βιταμίνη A

- 108,7 μg Βιταμίνη K.

Οι προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου, περιλαμβάνουν από την πρόληψη κάποιων ειδών καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη, ως την αντιμετώπιση των φλεγμονών μέσω των πρωτεϊνών όπως είναι η λιποξυγενάση, και την πιο εύκολη απώλεια των περιττών κιλών με καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινικό και επουλωτικό για τις πληγές αλλά και φάρμακο κατά της αϋπνίας και της μελαγχολίας. Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού».

Το λάχανο είναι προτιμότερο -όπως για όλα τα λαχανικά- να καταναλώνεται ωμό σε σαλάτα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Παρ' όλα αυτά, αρκετές από τις ευεργετικές του ιδιότητες διατηρούνται και όταν το μαγειρέψουμε ως λαδερό με ρύζι, ως λαχανοντολμάδες αλλά και σε πολλά άλλα εδέσματα που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές ανά την Υφήλιο.

Σχετικά Άρθρα