ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Το γλυκό δίλημμα των ημερών

25 Δεκεμβρίου 2021, 08:00

images

Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με οικογενειακά τραπέζια, προετοιμασίες, μαγείρεμα, αλλά κυρίως με τα παραδοσιακά γλυκά. Δύο είναι τα κυρίαρχα αυτή την εποχή: Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ας δούμε ποιο από τα δύο δεν θα καταστρέψει τη διατροφή μας ή από ποιο μπορούμε να αποκομίσουμε περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Ας αρχίσουμε από τα μελομακάρονα. Τα μελομακάρονα έχουν από 130 μέχρι 150 θερμίδες το καθένα. Αξίζει να αναφερθούμε στα συστατικά τους και στην θρεπτική αξία αυτών. Σε γενικές γραμμές, περιέχουν ελαιόλαδο, γαρύφαλλο, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, αλεύρι και πορτοκάλι. 

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά , γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της  HDL (της «καλής») χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα και παράλληλα στη μείωση της LDL (της «κακής») χοληστερόλης, όπως η κανέλα που εμπεριέχεται. Μάλιστα, η κανέλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς διατηρεί ελεγχόμενο το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το μέλι παρέχει τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελεί την μνήμη και συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού και κυκλοφορικού συστήματος.

Από την άλλη, οι κουραμπιέδες έχουν περίπου 150-180 θερμίδες έκαστος. Τα κύρια συστατικά του είναι τα εξής: βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλεύρι, αμύγδαλο και ανθόνερο. Ως γνωστόν, το βούτυρο δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος για τη διατροφή μας, πόσο μάλλον όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Έχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, κάτι που είναι αρκετά επιβλαβές για την καρδιά και τις αρτηρίες μας. 

Ωστόσο,  τα αμύγδαλα τα οποία εμπεριέχονται σε μεγάλο βαθμό είναι αρκετά ωφέλιμα, αφού αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου, αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Η επιλογή είναι δική σας!

Σχετικά Άρθρα