ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κουκουνάρι: Το υλικό των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων είναι διαιτητικό

17 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Το κουκουνάρι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια τροφή κατάλληλη για όσους προσέχουν τα κιλά τους και θέλουν να τρέφονται υγιεινά. 

Ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι χαμηλός και μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να κινδυνεύει κάποιος να παχύνει ειδικά από αυτό. Περιέχει εξάλλου πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, ειδικά δε για την καρδιά και τα αγγεία, έχει μικρή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Το κουκουνάρι ή κουκουναρόσπορος, χρησιμοποιείται κατά κόρον στα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα εδέσματα σε όλες σχεδόν τις κουζίνες του κόσμου... Ως συστατικό για τη γέμιση της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου, ως υλικό για τις γιορτινές σαλάτες, σε σκόνη ή ολόκληρα μέσα σε γλυκά και πίττες, σε σάλτσες, ακόμα και σκέτο ως ξηρός καρπός όταν θέλουμε κάτι για να συνοδεύσουμε το ποτό μας.

Συγκριτικά δε με άλλους ξηρούς καρπούς, έχει λιγότερο λίπος, λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να ενδείκνυται για μεγαλύτερη κατανάλωση. Η μοναδική προσοχή που πρέπει να δείχνουμε, είναι στα μικρά παιδιά και τους φιλάσθενους υπερήλικες διότι λόγο μικρού μεγέθους των σπόρων, αν δεν προσέχει κάποιος, μπορεί να πνιγεί.

Σχετικά Άρθρα