ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κοτόπουλο VS γαλοπούλα: Τι να προτιμήσουμε στο εορταστικό τραπέζι

30 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Τα πουλερικά, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και αποτελούν μια ιδανική πηγή πρωτεϊνών. Αλλά όταν έρχεται η ώρα για τα εορταστικά γεύματα αυτής της περιόδου, υπάρχουν διαφωνίες: Κοτόπουλο ή γαλοπούλα; 

Στα δύο αυτά πουλερικά, καταρχάς όλοι γνωρίζουμε ότι το στήθος είναι πιο στεγνό από τα μπούτια και τις φτερούγες και -όπως καταλαβαίνουμε- αυτό συμβαίνει επειδή στο στήθος υπάρχει λιγότερο λίπος. Άρα όχι μόνο το πτηνό αλλά και το μέρος του που θα προτιμήσουμε να φάμε έχει διαφορετική θερμιδική αξία.

Συγκεκριμένα, το στήθος κοτόπουλου έχει 9 γραμμάρια λίπους ενώ το το στήθος γαλοπούλας έχει 8 γραμμάρια λίπους. Πλην όμως, το κοτόπουλο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για κάθε 30 γραμμάρια προϊόντος.

Ας δούμε μερικά ακόμα δεδομένα που αποτελούν διαφορές μεταξύ των δύο πουλερικών:

Αν και το κρέας από μπούτι γαλοπούλας είναι η υψηλότερη πηγή πρωτεΐνης σε αυτή τη σύγκριση, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά συνολικά. 

Και τα δύο πτηνά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και μπορούν να αποτελέσουν υγιές συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. 

Σε ό,τι αφορά το λίπος, το πιο σκούρο κρέας στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα έχει περισσότερο λίπος από το λευκό. Τα σκούρα κομμάτια κρέατος κοτόπουλου έχουν ελαφρώς περισσότερο λίπος και θερμίδες από αυτά της γαλοπούλας. Το ίδιο ισχύει για το λευκό κρέας αυτών των δύο τύπων πουλερικών, καθώς η γαλοπούλα είναι ελαφρώς πτωχότερη σε θερμίδες από το κοτόπουλο. Αλλά σε γενικές γραμμές, αν δεν φάμε την πέτσα, γλυτώνουμε παραπάνω από το 40% των θερμίδων προερχόμενων από λίπος. 

Το στήθος κοτόπουλου περιέχει περισσότερη νιασίνη και βιταμίνη Β6 από το μπούτι κοτόπουλου, ενώ το κοτόπουλο περιέχει σημαντικά μεγαλύτερο ψευδάργυρο από το στήθος κοτόπουλου.

Εν κατακλείδι, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μπορείτε να φάτε άφοβα πουλερικά (κατά προτίμηση χωρίς την πέτσα) και να προτιμήσετε είτε την γαλοπούλα είτε το κοτόπουλο χωρίς πρόβλημα. Ας σας οδηγήσει η γεύση σας!

Σχετικά Άρθρα