ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνίδα των υγιεινών διατροφικών σχημάτων η μεσογειακή διατροφή

11 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης όλων των ασθενειών και χαρίζει χρόνια ποιοτικής, υγιούς ζωής. Αυτό αποδείχτηκε σε μεγάλη μελέτη που φέρει την ονομασία InCHIANTI και την οποία εκπόνησε πολυεθνική ομάδα επιστημόνων σε βάθος 20 ετών...

Η διατροφή με ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, λευκό κρέας πουλερικών και κόκκινο κρέας μόνο μία φορά την εβδομάδα, είναι η κορωνίδα των διατροφικών σχημάτων, γεγονός στο οποίο συμφωνούν από τα μέσα του 20ου αιώνα όλοι οι ειδικοί στη διατροφή. "Πρόκειται ουσιαστικά για τις διατροφικές συνήθειες σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά με προσθήκες και από τα μοντέλα διατροφής της Ισπανίας αλλά και άλλων 18 χωρών που βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και χρησιμοποιούν πολύ το ψάρι και το ελαιόλαδο", σημειώνει η ειδικός Διατροφής, Abbie Gellman, MS, RD.

Για το σκοπό της έρευνας, ειδικοί επιστήμονες παρακολούθησαν επί 20 χρόνια 600 εθελοντές... Όπως γίνεται αντιληπτό από το μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμήθηκαν με λεπτομέρεια οι επιδράσεις της διατροφής στην υγεία και τη πορεία γήρανσης των ανθρώπων αυτών που κατέγραφαν σε τακτά διαστήματα κάθε αλλαγή στη διατροφική τους συμπεριφορά.

Όπως φάνηκε, δεν υπάρχει ασθένεια που δεν επηρεάζεται σε ένα βαθμό από το είδος της διατροφής... Άλλες πιο πολύ κι άλλες πιο λίγο, εμφανίζονται και εξελίσσονται σε συνάρτηση με τη διατροφή και το βασικό της επακόλουθο που είναι το σωματικό βάρος.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα μεγάλο αριθμό από στατιστικές και αποτελέσματα από τη πολυετή αυτή μελέτη. Αυτό που είναι ωστόσο πιο χρήσιμο, είναι να καταγράψουμε τα "μυστικά" όσων είχαν την καλύτερη πορεία ζωής από όσους έλαβαν μέρος:

- Δεν παρασκεύαζαν το φαγητό τους σχεδόν ποτέ με άλλο λίπος πλην του παρθένου ελαιόλαδου.

- Έτρωγαν δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα ψάρι. Μάλιστα τα μικρά ψάρια όπως είναι η σαρδέλα, είναι τα πιο ωφέλιμα λόγω των Ω3 λιπαρών οξέων.

- Έτρωγαν τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά, όπως είναι τα δικά μας παραδοσιακά εδέσματα.

- Είχαν στο καθημερινό τους μενού φρούτα εποχής. 

- Απέφευγαν τα λιπαρά κρέατα. Προτιμούσαν το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα και έτρωγαν κόκκινο κρέας μόνο μία φορά την εβδομάδα και σε κανονική ποσότητα χωρίς υπερβολές.

-Έτρωγαν μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά ή και ντομάτα την ημέρα.

- Έπιναν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα ή δύο -τρία μερικές φορές την εβδομάδα. Προσοχή όχι παραπάνω.

-Προτιμούσαν γλυκά του κουταλιού, γλυκά με μέλι και ξηρούς καρπούς παρά πάστες και άλλα γλυκά με κρέμα γάλακτος.

- Διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος σε περίπου ίδια επίπεδα +- 5 κιλά όλα αυτά τα χρόνια.


Σχετικά Άρθρα