ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kατηγορίες φαγητών που πρέπει να αποφύγουμε για καλύτερη υγεία του εντέρου

19 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να φάτε για να υποστηρίξετε την καλή υγεία του εντέρου, υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που πρέπει να περιορίσετε. Η "δυσβίωση" (δηλαδή η μη-αρμονική διαβίωση ανάμεσα σε οργανισμούς) είναι μία διαταραχή των φυσιολογικών βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προηγείται της ανάπτυξης μεταβολικών n;osvn, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις. Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου, υπάρχουν λοιπόν ορισμένες τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε.

1. Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Η υπερβολική ζάχαρη είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του εντέρου. Τα ζαχαρούχα ποτά, συγκεκριμένα, είναι επιβλαβή για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο JAMA Internal Medicine. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών με ζάχαρη και τεχνητά ζαχαρούχων, σχετίζεται με θανάτους από πεπτικές παθήσεις.

2. Αλκοολούχα ποτά

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τους Αμερικανούς για την περίοδο 2020-2025 συνιστούν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για όσους πίνουν. Αυτό σημαίνει δύο ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ από αυτή την ποσότητα μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου σας, λέει η Lisa Jones, διαιτολόγος με έδρα τη Φιλαδέλφεια.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut Microbes το 2020 υποδεικνύει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με δυσβίωση.

3. Τηγανητά φαγητά

Τα κορεσμένα λίπη, ένα βασικό χαρακτηριστικό των τηγανητών τροφίμων, είναι επίσης επιβλαβή για το έντερο, καθιστώντας αυτά τα τρόφιμα πιο δύσκολα στην πέψη σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά , λέει η Jones. «Τα έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τηγάνισμα του φαγητού είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στο έντερό σας».

4. Αλμυρά φαγητά

Μία ανασκόπηση του 2019 στο American Journal of Physiology σημείωσε ότι «οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο προάγουν την τοπική και συστηματική φλεγμονή των ιστών και βλάπτουν την εντερική ανατομία σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου σε μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα».

Η δυσβίωση του εντέρου που προκύπτει από μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη υπέρτασης, προτείνει η μελέτη.


Σχετικά Άρθρα