ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλή Πρωτοχρονιά με προσοχή στο φαγητό και το αλκοόλ

01 Ιανουαρίου 2020, 07:40

images

Η υπερφαγία, οι ανθυγιεινές επιλογές και η μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ είναι γεγονός αυτές τις ημέρες όσο εγκρατείς κι αν είμαστε, όσα προβλήματα υγείας και αν αντιμετωπίζουμε. Όπως μας λένε λοιπόν οι διαιτολόγοι, ας διαγράψουμε -για αρχή- από το λεξιλόγιό μας την λέξη "δίαιτα".

"Καλό είναι να μην νιώθουμε συνεχώς καταπιεσμένοι για τις διατροφικές μας επιλογές αυτή την περίοδο", συμβουλεύει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης. Και συνεχίζει εξηγώντας: "Το τραπέζι βρίσκεται μπροστά μας στρωμένο και τα φαγητά νόστιμα. Ας ξεκινήσουμε με ένα πιάτο γεμάτο σαλάτα...". 

Ακόμα όμως και η σαλάτα που θα επιλέξουμε από όσες βρίσκονται πάνω στο γιορτινό τραπέζι παίζει ρόλο:

"Να αποφεύγουμε τις σαλάτες με σος ή σάλτσα και να προτιμούμε τις σαλάτες εποχής, τις βραστές και τις ωμές".

Και μετά, αφού έχουμε ικανοποιήσει το άδειο μας στομάχι με την μεγάλη ποσότητα σαλάτας, ας περάσουμε και στα άλλα εδέσματα αλλά με προσοχή:

"Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή αυτού που θα βάλουμε στο πιάτο μας είναι το είδος και ο τρόπος μαγειρέματος. Όταν πρόκειται για μοσχάρι ή χοιρινό καλό είναι η ποσότητα που θα καταναλωθεί να είναι μικρή. Δύο μέτρια κομμάτια κρέας μαγειρεμένα ή ψητό μαζί με 4-5 κομμάτια πατάτα ή ½ φλιτζάνι ρύζι είναι η καλύτερη επιλογή για το πιάτο μας μαζί με μία κουταλιά της σούπας γέμιση από την γαλοπούλα κι ένα μικρό κομμάτι πίτα...", εξηγεί ο κ. Μανωλαράκης.

Αποφεύγοντας τα πολλά λιπαρά, τις μεγάλες ποσότητες, τις σάλτσες και την ...παγίδα να τα δοκιμάσουμε όλα από δυο φορές (!), το μόνο που μας μένει είναι να προσέξουμε και την κατανάλωση σε αλκοόλ και γλυκά!

"Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες και μάλιστα ένα γραμμάριο αποδίδει στον οργανισμό 7 Kcal. Δηλαδή η θερμιδική περιεκτικότητα ενός ποτηριού κρασιού είναι 70 Kcal και ενός ποτηριού ουίσκι 105 Kcal. Αν τα έχουμε αυτά υπόψη, μπορούμε να κάνουμε μετρημένη κατανάλωση" προτείνει ο ειδικός. 

Επίσης, όταν βγει το γλυκό, αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας φάμε δυο τρεις κουταλιές ίσα-ίσα για να αλλάξει η γεύση κι ας αποφύγουμε την κατανάλωση ενός ολόκληρου κομματιού. Μία ώρα μετά, μπορούμε να κάνουμε μια μακρινή βόλτα με αγαπημένα μας πρόσωπα μήπως και μετριάσουμε...το κακό!

Καλή και ευτυχισμένη πρωτοχρονιά!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα